Index Vakbarát Hírportál

Elfogtak három szrebrenicai mészárost

2010. február 26., péntek 15:53 | aznap frissítve

Majdnem tizenöt évvel a népirtás után őrizetbe vettek három szerb exkatonát. Ezzel egy időben Hágában megkezdődött a Ratko Mladics jobbkezének számító Zdravko Tolimir pere.

Bosznia-Hercegovinában őrizetbe vettek három szerbet, akik vélhetően részt vettek az 1995-ös szrebrenicai tömeggyilkosságban.

A három férfit azzal gyanúsítják, hogy a boszniai szerb hadsereg különítményeseiként részt vettek több mint ezer helyi lakos lemészárlásában, jelentette be Szarajevóban az államügyész hivatala. A gyanúsítottak: Vlasztimir Goljanin (35), Zoran Goronja (38) és Sztanko Szavanovics (42).

A bosnyák enklávét 1995 júliusában foglalták el a boszniai szerb csapatok, és néhány hét leforgása alatt Szrebrenicában és környékén közel nyolcezer muszlim férfit és fiúgyermeket gyilkoltak meg. A második világháború óta ez volt Európában a legsúlyosabb tömegmészárlás, amelyet a délszláv polgárháborúban elkövetett háborús bűnöket kivizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősített.

Bíróság előtt Mladics jobbkeze

Közben Hágában megkezdődött az utolsó, a törvényszék fogdájában lévő vádlott pere; Zdravko Tolimir boszniai szerb extábornokot, aki annak idején Ratko Mladics jobbkeze volt, népirtás bűntettével vádolják.

A 61 éves vádlott Mladics boszniai szerb hadsereg parancsnoknak a katonai hírszerzésért felelős helyettese volt a boszniai háború idején.

Azokért a háborús bűncselekményekért kell felelnie, amelyeket 1995 nyarán követtek el két kelet-boszniai muzulmán enklávé, Szrebrenica és Zsepa elleni szerb támadás során.

Tolimirt 2007-ben fogták el a boszniai Szerb Köztársaságban. Perének kezdete régóta halasztódik egészségügyi gondjai miatt, nagyon magas volt a vérnyomása.

Tolimir ártatlannak vallja magát, és egyedül, védő nélkül áll a bíróság elé.

Rovatok