Index Vakbarát Hírportál

Elfogták az ETA katonai vezetőjét

2010. február 28., vasárnap 11:15

Franciaország északnyugati részében vasárnap reggel elfogták a Baszk Haza és Szabadság (ETA) spanyolországi szakadár szervezet katonai vezetőjét, Ibon Gogeascoechea Arronateguit.

A spanyol belügyminisztérium tájékoztatása szerint a francia rendőrség és a spanyol csendőrség a normandiai Cahan településen végrehajtott közös akcióban kézre kerítette az ETA-vezető két társát is, akiket kihallgattak. Valószínűleg egyikük végzett Isaias Carrasco volt szocialista tanácsossal 2008 márciusában, két nappal az országos helyhatósági választások előtt, valamint Ignacio Uria Mendizabal építési vállalkozóval a baszkföldi Azpeitia városában.

A 45 éves Ibon Gogeascotxea 1997 óta bújkál; akkor az ETA Katu nevű csoportja megpróbált végezni a bilbaói Guggenheim Múzeumba látogató János Károly királlyal.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok terrorista szervezetként tartja nyilván a baszk szakadár szervezetet, amely 41 éve folytat fegyveres harcot a független Baszkföldért, s több mint 820 ember erőszakos halálát írják a számlájára. Az ETA 2006-ban fegyverszünetet hirdetett, de év végén már meg is szegte azt.

A madridi hatóságok szerint a három férfi azt követően lett gyanús, hogy hamis iratokkal vettek ki egy falusi lakást, és hamis rendszámtáblájú autóval jártak. Három hete a portugál rendőrség fél tonna robbanóanyagot foglalt le egy szerintük az RTA által használt házban.

A letartóztatások ellenére a terrorszervezet továbbra is aktív. 2009-ben autóbombák segítségével három spanyol rendőrrel végzett. Decemberben Spanyolországban a négy fokozatú skálán kettesre emelték a terrorkészültség szintjét.

Rovatok