Index Vakbarát Hírportál

Utolérte a Munkáspárt a Konzervatívokat

2010. február 28., vasárnap 12:51 | aznap frissítve

Szinte teljesen eltűnt az ellenzéki brit Konzervatív Párt még alig néhány hete is jelentős támogatottsági előnye. A vasárnap közölt legfrissebb felmérés alapján a kormányzó Munkáspárt akár hatalmon is maradhat a tavasszal esedékes parlamenti választások után. A választók jobban bíznak a Labour gazdaságpolitikájában.

A The Sunday Times című vezető konzervatív vasárnapi lap megbízásából elvégzett országos közvélemény-kutatás szerint a torykra most a választók 37 százaléka voksolna, a Labour tábora 35 százalékos. A konzervatívok egy hét alatt két százalékpontot vesztettek, a Munkáspárt ugyanennyit nyert. A harmadik legnagyobb brit parlamenti erő, a Liberális Demokraták támogatottsága változatlanul 17 százalékos.

A lap kommentárja szerint a Konzervatív Párt előnyének lemorzsolódása "drámai mértékű és gyors". A felmérések egészen januárig rendre a toryk tíz ponthoz közeli vezetését jelezték, de már az egy héttel ezelőtti előző kimutatás szerint is csak hat ponttal járt a brit jobbközép vezető ereje a baloldali kormánypárt előtt.

A hat százalékpontos előny sem lett volna már elég ahhoz, hogy a konzervatívok egyedül többséget szerezzenek az összes többi alsóházi frakció létszámához képest, de ahhoz elegendő, hogy a legnagyobb frakciót alkotva átvegyék a kormányzást.

A brit választási aritmetika és a választókörzetek megoszlása miatt azonban a kétpontos előny már a Munkáspártnak kedvezne: ilyen arányú választási eredmény nyomán a Labour-frakció lenne a legnagyobb, és - jóllehet a pártnak szintén nem lenne abszolút többsége a többi frakció összlétszámához mérve a 650 fős új alsóházban - ez lehetővé tenné, hogy Gordon Brown maradjon a miniszterelnök.

A vasárnapi felmérés arra vall, hogy Brownnak még használtak is a viselkedésével kapcsolatban nemrég napvilágra került állítások. A The Observer, a legnagyobb brit baloldali vasárnapi lap vezető politikai kommentátora, Andrew Rawnsley legújabb könyvében egyebek mellett az áll, hogy Brown rendszeres, dühödt - időnként tettlegességig fajuló - indulati kitörései "rettegésben tartják" a Downing Street-i kormányfői hivatal stábját, és ezért a kormányfő ellen állítólag belső vizsgálat is indult.

Ezeket minden érintett folyamatosan cáfolja, és a The Sunday Timesban közölt kimutatás is azt jelzi, hogy a választók alig 28 százaléka hisz a miniszterelnök fenyegető, megfélemlítő személyiségéről szóló állításoknak. A válaszadók fele ugyanakkor egyetértett azzal, hogy Brown "erőteljes érzékkel tud különbséget tenni helyes és helytelen között".

David Cameron, a Konzervatív Párt első embere és miniszterelnök-jelöltje vasárnap, a toryk Brightonban tartott tavaszi idénynyitó konferenciáján kijelentette: az országban "teljes a zűrzavar", ezért a konzervatívok "hazafias kötelezettsége" e helyzet visszafordítása, és az, hogy "jobb jövőt adjanak" az országnak.

Hozzátette: "katasztrófa" lenne, ha újabb öt évre Gordon Brown "és működésképtelen, megosztott, veszélyes haláltáncot járó gyenge kormánya" maradna az ország élén. A tory vezető "képtelenségnek" nevezte azt a munkáspárti érvet, hogy ha most elkezdődne a hazai össztermék (GDP) csaknem 13 százalékára becsült államháztartási hiány radikális csökkentése, az visszasodorná a brit gazdaságot az épphogy véget ért recesszióba.

Cameron szerint azonnal hozzá kell kezdeni a deficit felszámolásához, de ennél jóval többet is kell tenni a gazdaság felélesztéséért. Ezért a konzervatívok - ha kormányra kerülnek - ötven napon belül új "vészköltségvetést" terjesztenek be, amelynek egyik eleme a társasági adó csökkentése lesz - tette hozzá.

Az új felmérés egyik feltűnő jellemzője az is, hogy a választók többsége – 2007 nyara, vagyis a pénzügyi válság előtti utolsó "békeév" óta először – jobban bízik a Labour gazdaságpolitikájában, mint a konzervatívokéban. Ebben szerepe lehet a statisztikai hivatal minapi bejelentésnek, amely szerint hat negyedévi, rekord hosszúságú recesszió után a brit gazdaság a tavalyi negyedik negyedévben növekedésnek indult.

Rovatok