Index Vakbarát Hírportál

Xynthia legalább ötvenhárom ember halálát okozta

2010. március 1., hétfő 08:28

A hétvégi ítéletidő komoly károkat okozott Nyugat-Európában. Néhol 150 km/h-s szél tombolt.

Katasztrófahelyzetet hirdettek Franciaországban a hétvégén pusztító ítéletidő miatt, amelyben a legfrissebb jelentések szerint legalább ötvenhárman vesztették életüket, írja a BBC.

Francois Fillon miniszterelnök bejelentette, az újjáépítéshez minden segítséget megadnak. Nicolas Sarkozy államfő a természeti csapás által sújtott régiókba utazik.

A Xynthia névre keresztelt vihar Portugália, Spanyolország, és Franciaország területét elhagyva vasárnap este Németország, Belgium és Hollandia felé tartott. Xynthia helyenként 150 km/órás sebességgel söpört végig.

A vihar miatt vasárnap Frankfurtnál megbénult a forgalom a legfontosabb német főútvonalon, az A3-ason, és a város főpályaudvarát is le kellett zárni az orkán elvonultáig. Az úton és a síneken is törmelék akadályozza a haladást. A vonatforgalom Észak-Rajna-Vesztfália egész területén megszakadt. Fennakadások vannak a frankfurti nemzetközi repülőtér forgalmában is. Eddig négyen haltak meg, az áldozatok többségével a leszakadó faágak végeztek. Helyi sajtójelentések szerint megfulladt egy kétéves kisfiú is, amikor a nagy szél miatt beleesett egy folyóba Frankfurt közelében.

Több francia és portugál település teljesen víz alá került, miután néhol nyolcméteres hullámokat gerjesztett a vihar. A mentőalakulatok sokfelé helikopterrel és motorcsónakokkal mentik az embereket.

Franciaországban az erős szelek által kidöntött villanyvezetékek miatt nagyjából egymillió háztartásban nem volt áram. A hatóságok szerint a szolgáltatás teljes helyreállítása napokig is eltarthat.

Rovatok