Index Vakbarát Hírportál

A túl sok sajtburgertől zsíros Obama vére

2010. március 2., kedd 09:26

Még mindig cigizik, túl sok édességet és sajtburgert eszik és a kelleténél több alkoholt fogyaszt, de amúgy jól van az Egyesült Államok elnöke. Obama orvosa tanácsára sétával harcol a zsír ellen.

Egészségi állapota biztosan nem akadályozza Barack Obamát elnöki teendői ellátásában, derült ki az Egyesült Államok elnökének orvosi kivizsgálása után. Obama kivizsgálásának eredményeit az Egyesült Államokban megszokott módon nyilvánosságra hozták.

Az elnök 187 centi magas, ruhában és cipőben 81 kiló. Orvosa szerint remek egészségnek örvend, de magas a koleszterinszintje, és le kéne szoknia a cigarettáról.

Aggodalmat egyedül koleszterinszintje okoz, mivel legutóbbi teljes kivizsgálása, 2007 óta szélsőségesen magasra ugrott. Orvosa azt javasolta, hogy sétálja le a zsírfölösleget. Obama megfogadta a tanácsot, hétfőn már gyalog sétált vissza a Fehér Házba a Kereskedelmi Kamarából - ami amúgy nem nagy távolság, párszáz méter csupán.

A magas koleszterinszint oka Robert Gibbs fehér házi szóvivő szerint az, hogy Obama túl sok sajtburgert és édességet eszik. Ez sokakat meglepett, mert Obamáról az a kép terjedt el, hogy egészséges életet él. "Csak nem gondolták, hogy arugula salátát hord magánál harapnivalónak?" - felelte Gibbs a kétkedő riportereknek.

Az egészségtelen ételek mellett a cigarettáról is le kéne szoknia Obamának. Az elnök már többször állította, hogy leszokot, de újra és újra kiderül, hogy még mindig nem - Gibbs megfogalmazásában "néha visszaesik".

Az orvos még azt is javasolta, hogy "mérsékelje az alkoholbevitelt". Az amerikai sajtó beszámolója szerint Obama már több nyilvános eseményen is vízzel mondott pohárköszöntőt.

Rovatok