Index Vakbarát Hírportál

Kanada problémájává lett Magyarország

2010. március 3., szerda 06:20

Magyarország Kanada első számú problémája lett a menedékkérők nagy száma miatt. A kormány ennek ellenére nem szeretne vízumkényszert bevezetni, inkább megváltoztatnák a menekültügyi szabályokat. Jelenleg azok is pénzt kapnak az államtól, akiknek elutasították a kérelmét, vagy maguk vonták vissza azt.

Magyarország a bevándorlők "első számú forrásországa", ezzel problémává vált Kanada számára, jelentette ki kedden a kanadai bevándorlásügyi miniszter a CTV News kanadai hírtelevíziónak annak kapcsán, hogy négy olyan magyar is menedékjogot kért, akik a vancouveri téli olimpia megtekintésére érkeztek az országba.

Az olimpia alatt összesen hét látogató kért menedékjogot, a magyarok mellett két japán és egy orosz is. Jason Kenney bevándorlásügyi miniszter szerint "Magyarország problémává válik".

"Ami tényleg furcsa, az az, hogy a magyar menedékkérők 97 százaléka később visszavonja kérelmét. Nincs válaszom rá, hogy ez miért történik" - mondta. Trükkre gyanakszik, szerinte ez azért van, mert a menedékkérők munkavállalási engedélyt, segélyt és más szociális juttatásokat kaphatnak azután is, hogy visszavonják menedékkérelmüket.

Kenney azt nehezen tudja elképzelni, hogy Magyarországról "igazi menekültek" érkeznek, még akkor is, ha ők a roma kisebbségből valók. "Magyarország az Európai Unió tagja, demokratikus ország, ahol maradéktalanul érvénysülnek az emberi jogok. Jólehet az ott élők kihívásokkal szembesülnek, nincs bizonyíték államilag folytatott üldöztetésre."

A CTV egy bevándorlási jogászt, Richard Kurlandot is megkérdezte az ügyben. Kurland szerint abszurd a kanadai szabályozás, amelyik azoknak is engedélyezi a szociális juttatások felvételét, akiknek elutasították a menedékkérelmét, vagy maguk vonták vissza azt. Szerinte ha a magyar menekültek valóban üldözésnek lennének kitéve, EU-s országokban is menedéket kaphatnának.

Kenney bevándorlási miniszter a nyilatkozatában kijelentette, szeretné, ha megmaradna Magyarország vízummentessége. A helyzetet a kormány inkább a menekültügyi rendszer újraszabályozásával kezelné.

Rovatok