Index Vakbarát Hírportál

Felbukkant egy halottnak hitt észak-koreai titkosügynök

2010. március 4., csütörtök 21:22

16 év után tűnt fel egy észak-koreai titkosügynök, aki kiugrásakor megrendezte saját halálát. Mivel már 75 éves, úgy döntött, nem hallgat tovább, és a nyilvánosság elé tárja, az észak-koreai rendszer titkait.

Felbukkant Bécsben csütörtökön egy volt észak-koreai titkosügynök, akit hazájában már tizenöt éve halottnak hisznek. Kim Dzsongrju Németországban kiadott könyvének rövid bemutatóján tűnt fel.

A műben azt meséli el, hogy a 70-es évek közepétől húsz éven át kémkedéshez használt eszközöket, fegyvereket, fényűző szőnyegeket vásárolt Nyugaton a sztálinista phenjani vezetés számára, amely ezeket az embargó miatt hivatalosan nem szerezhette be. A Rju által elmondottakat két újságíró formálta kötetté.

A 75 éves exügynök a nyilvánosság elé lépését azzal indokolta, hogy ha már mindenképpen meg fog halni, miért tenné ezt némán. "El  akarom mondani az igazságot" - hangsúlyozta.

Az exügynök Kir Irszen néhai észak-koreai diktátor és a hatalmát öröklő fia, Kim Dzsongil közeli munkatársa volt. A könyvbemutatón elmondta, hogy Kim Irszen 1994 júliusában bekövetkezett halála után azt gondolta, az észak-koreai rendszer nem marad fenn sokáig. Ám súlyosan csalódnia kellett: már lassan 16 év telt el Kim Irszen távozása óta, és a rendszer továbbra is létezik.

"Vallani akarok a kis diktátor brutalitásáról, kegyetlenségéről és arcátlan viselkedéséről. Ő a világ összes luxuscikkét megveszi magának, miközben a népe éhen hal. Észak-Korea ma is olyan, mint amikor én eljöttem: szörnyű diktatúra" - mondta az egykori titkosügynök, aki jelenleg Ausztriában álnéven él rejtőzködő életet.

Kim Dzsongrju 1994-ben egy külföldi kiküldetés közben ugrott ki, majd Pozsonyban megrendezte saját halálát, hogy Észak-Koreában maradt családját megóvja a megtorlástól. Az idős férfi úgy véli, mivel életjelet adott magáról, Phenjan ügynököket küld majd a nyakára, akiket azonban máris figyelmeztetett: holnaptól ismét el fog tűnni.

Rovatok