Index Vakbarát Hírportál

Hitlerrel az abortusz ellen

2010. március 4., csütörtök 12:18

Plakátjain Hitler arcképét és véres magzatokat egymás mellé helyezve kampányol egy abortuszellenes csoport Lengyelországban.

A Pro elnevezésű szervezet csütörtökön számolt be új, sokkoló hatású akciójáról. Az első óriásplakátokat már el is helyezték."A lengyelek számára az abortuszt Hitler hozta 1943. március 9-én." A náci megszállók Lengyelországban, az alsóbbrendűnek tekintett lengyel emberek körében engedélyezték az abortuszt, míg Németországban tiltották azt, hogy biztosítsák a mindenki felett álló tiszta faj uralmát.

A Pro csoport vezetője szerint nem volt más választásuk, mint a sokkoló, az eddiginél keményebb kampány. "Az abortusz elleni harcban, a puhább, erőtlenebb taktikák már nem működnek" - nyilatkozta Mariusz Dzierzawski, aki társaival azt szeretné elérni, hogy tovább szigorítsák az 1993-ban elfogadott lengyel abortusztörvényt, amely már így is a legszigorúbb az Európai Unióban. Ez alapján a terhességet csak akkor lehet megszüntetni, ha a gyerek nemi erőszak vagy vérfertőzés során fogant, ha a magzat súlyosan beteg, vagy ha az anya életét veszélyezteti. A kórházak azonban számos esetben még ilyenkor is megtagadják a műtétet az erősen katolikus országban, ahol a lakosság 90 százaléka hívőnek vallja magát.

A nők jogaiért küzdő lengyel szervezetek szerint évente 180 ezer illegális abortuszt hajtanak végre Lengyelországban. A hivatalos adatok szerint ez a szám csak két-háromszázra tehető.

Rovatok