Index Vakbarát Hírportál

Amerikai fegyverek miatt lehet sok születési rendellenesség Irakban

2010. március 5., péntek 10:21

Iraki orvosok szerint az iraki háborúban bevetett amerikai fegyverek miatt születhet feltűnően sok gyerek szívrendellenességgel Faludzsában, ahol az egész háború legkomolyabb csatája zajlott. A szegényített uránnal bevont, páncélt átütő lőszerek egészségi kockázatát évek óta vizsgálják, de egyelőre nem bizonyított az összefüggés.

Jelentősen nőtt a születési rendellenességek száma az iraki Faludzsában az Egyesült Államok iraki inváziója óta. A megszállás idején Faludzsában zajlottak a legkomolyabb harcok, az iraki szunnita ellenállás központját az amerikaiak 2004-ben szabályos ostrommal vették be.

A helyi kórház adatai szerint a háború előtti időhöz képest megsokszorozódtak a születési rendellenességek a városban. Malik Hadman, egy Nagy-Britanniában élő iraki kutatóorvos egy helyi orvosra hivatkozva közölte, hogy míg 2003 előtt havi átlag egy születési rendellenességet regisztráltak, mostanában naponta találkoznak ilyen esetekkel.

Hamdan kutatásai alapján 2010 januárjáig a veleszületett szívrendellenességgel született gyerekek aránya 95 ezrelék volt, ez 13-szorosa az európai átlagnak. "Láttam felvételeket babákról, akik egy szemükkel a homlokuk közepén születtek, vagy az orruk nőtt a homlokukra" - nyilatkozta a BBC-nek.

Az amerikai hadsereg Michael Kilpatrick szóvivő szerint "nagyon komolyan" veszi a közegézségügyi aggályokat. Ugyanakkor szerinte "ezidáig egyetlen kutatás sem mutatott ki összefüggést a környezeti hatások és a speciális egészségügyi bántalmak között". "A fel nem robbant lőszerek és házi készítésű bombák viszont valóban veszélyesek" - mondta.

Az Egyesült Államok hadserege a kilencvenes évek óta szegényített uránnal bevont lőszereket is alkalmaz. Ezek radioaktivitása elméletileg az egészségügyi határokon belüli, de már más országokban, például Koszovóban és Szerbiában is felmerült, hogy az uránköppenyes lövedékek egészségkárosodást okozhatnak. Vizsgálatok ugyanakkor még nem erősítették meg a feltételezést.

Rovatok