Index Vakbarát Hírportál

Iszlámellenes filmet néztek a londoni parlamentben

2010. március 5., péntek 21:45

Bemutatta iszlámellenes filmjét péntek este a londoni parlamentben Geert Wilders, az iszlámot rendszeresen ostorozó holland parlamenti képviselő, akit tavaly egyszer már kitoloncoltak Nagy-Britanniából.

A szélsőjobboldali holland Szabadságpárt vezetője, akit az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) egyik felsőházi képviselője, Lord Malcolm Everard Pearson hívott meg, Fitna című, saját készítésű rövidfilmjét vetítette le a brit parlament felső kamarájában. A UKIP az egyetlen olyan brit politikai párt, amelynek fő programja Nagy-Britannia EU-tagságának feladása.

Wilders negyedórás filmjében egyebek mellett elhangzik, hogy az iszlám szent könyve, a Korán "fasiszta írás".

A vetítés után - amelyen hatvanan vettek részt - a holland politikus sajtótájékoztatót tartott, kijelentve: Európának meg kell tiltania a bevándorlást az iszlám országokból, mivel az iszlám "erőszakos, veszélyes vallás ... és az ezekből az országokból érkezők fasiszta ideológiát hoznak magukkal".

Hozzátette ugyanakkor: a törvénytisztelő muszlimokkal, akik beilleszkednek az európai társadalmakba, nincs baja, "ők maradhatnak".

Wilders üdvözlésére az Angol Védelmi Liga (English Defence League - EDL) nevű, tavaly nyáron alakult szélsőjobboldali iszlámellenes szerveződés több száz tagja akart a londoni parlament elé vonulni, ám ott ugyancsak több száz antifasiszta ellentüntető fogadta őket. Ez utóbbiak összecsaptak a nagy erőkkel felvonult rendőrséggel is. A Scotland Yard péntek estig ötven személyt vett őrizetbe.

Wilders először tavaly februárban akarta bemutatni iszlámellenes filmjét Londonban, beutazását azonban a brit belügyminisztérium annak idején megtiltotta.

A holland politikus mégis Londonba repült, ám a Heathrow repülőtéren feltartóztatták, több órán át őrizetben tartották, majd visszaküldték Hollandiába.

Az ügy akkoriban komoly diplomáciai feszültséget keltett Nagy-Britannia és Hollandia között. A holland kormány tiltakozott a beutazást megtiltó brit belügyminisztériumi döntés ellen, a brit hatóságok azonban nem engedtek álláspontjukból, arra hivatkozva, hogy Wilders látogatása "a közösségi békét és a közbiztonságot veszélyezteti".

A brit bevándorlási hatóság fellebbviteli fóruma mindazonáltal tavaly ősszel megsemmisítette a kitiltó határozatot, és így lehetővé vált Wilders legális nagy-britanniai látogatása.

Rovatok