Index Vakbarát Hírportál

Negyvenkilenc gyereket adott el egy banda

2010. március 5., péntek 17:02 | aznap frissítve

Kína eddigi legnagyobb gyerekkereskedelemmel kapcsolatos bűnügyének vádlottjait állították bíróság elé a közép-kínai Hupej (Hubei) tartomány székhelyén, Vuhan (Vuhan) városában a héten, adta hírül a China Daily című napilap.

Négy év alatt összesen negyvenkilenc gyereket adtak el, akiket a délnyugat-kínai Jünnan (Yunnan) tartományban vettek, majd Hopej (Hebei) és Sanhszi (Shanxi) tartományokban adtak tovább. Három gyerek szállítás közben meghalt.

A bűncselekmények elkövetésével huszonhárom embert gyanúsítanak. Egyiküket - mint kiderült - testvérével együtt valaha szintén elrabolták és Észak-Kínában kényszerítették házasságra. Ő volt az, akit később egy másik testvére megkeresett és két csecsemő eladásával bízott meg. Jü Li-hsziang (Yu Lixiang) - a kihallgatások jegyzőkönyve szerint - ekkor értette meg, hogy a gyerekkereskedéssel jó pénzt lehet keresni és elindította saját vállalkozását.

Az asszony és férje később rokonaik és ismerőseik bevonásával egy társaságot szerveztek, és szervezetten folytatták a gyerekek adásvételét. Egy kisfiúért 13-20 ezer jüant, átlagosan 500 ezer forintot, egy kislányért 5-14 ezer jüant, átlagosan 300 ezer forintot adtak. A fiúkat körülbelül 40 ezer jüanért, vagyis több mint egymillió forintért adták el, míg a lányokon 20 ezer jüanért, vagyis kevesebb mint 600 ezer forintért adtak túl.

Rovatok