Index Vakbarát Hírportál

Halálos merényletekkel kezdődtek az iraki parlamenti választások

2010. március 7., vasárnap 08:18 | aznap frissítve

Parlamenti választások kezdődtek vasárnap reggel Irakban, a szavazás az arab ország fiatal demokráciájának próbaköve és segíthet eldönteni: az irakiak képesek-e véget vetni a felekezetközi erőszaknak és legyőzni a lázadókat, akik újra vérontásba akarják taszítani az országot. A választások nem mentesek az erőszaktól: már több helyen volt robbantásos merénylet az országban.

Már 38 halálos és több mint száz sebesült áldozata van az ország jövője szempontjából kulcsfontosságú vasárnapi iraki parlamenti választások kezdetekor történt merényleteknek, pokolgépes és aknavetős támadásoknak a kabuli belügyminisztérium friss adatai szerint. A terrorveszély ellenére az irakiak nagy számban adják le voksukat.

Busszal, teherautóval nem, kocsival lehet közlekedni

A legvéresebb támadást egy bagdadi társasházban hajtották végre: a pokolgép 12 embert ölt meg. Egy másik lakóházban négy ember halálát okozta egy robbanás. Egy becsapódó rakéta is megölt négy embert a fővárosban.

Kászim al-Musztavi vezérőrnagy, Bagdad biztonsági szóvivője közölte, hogy a legtöbb rakétát és aknagránátot a főleg szunniták lakta negyedekből lőtték ki. A szóvivő közölte, hogy a fővárosban négy órával a szavazóhelyiségek megnyitása előtt feloldották a személygépkocsik közlekedésére vonatkozó szavazónapi tilalmat. Az autóbuszokra és tehergépkocsikra vonatkozó tilalom érvényben maradt. A korlátozás enyhítésére nem adott magyarázatot.

A Bagdad déli részén fekvő Surta negyedben és az északi Ur városrészben trotillal elkövetett robbantások következtében két épület összedőlt. A romok alatt öt ember lelte halálát, tizennégyen megsebesültek. Az iraki főváros déli részén egy út mentén elhelyezett pokolgép két embert sebesített meg.

Bagdad különböző részein több tucat aknagránát csapódott be a vasárnap reggeli urnanyitáskor, közülük négy a kormányzati épületeknek, valamint a brit és az amerikai nagykövetségnek helyet adó, szigorúan védett zöld övezetben. A Bagdadtól száz kilométerre északra fekvő Jatreb városában három embert sebesített meg egy szavazóhelyiséghez vezető út mentén felrobbanó pokolgép. A fővárostól hatvan kilométerre északra található Baakúbában egy időben lépett működésbe öt robbanószerkezet öt szavazóhelyiség közelében.

Megfigyelők a szavazás előtt abbéli reményüket fejezték ki, hogy a parlamenti választásokkal Irakban sikerül lezárni a közösségek közötti erőszak korszakát, alig néhány hónappal a harcoló amerikai alakulatok kivonása előtt.

Nyugodt kampány egy halottal

A választások legfőbb tétje, hogy abban mindegyik közösség részt vegyen; mindenekelőtt a szunnitáknak kell újra elmenniük szavazni, miután négy éve, a Szaddám-rezsim bukását követő 2005. decemberi első választásokon sértődötten távol maradtak az urnáktól.

A mintegy 19 millió választásra jogosult iraki állampolgár 325 képviselőt választ meg az al-Kaida fenyegetései ellenére viszonylag nyugodtan lezajlott kampány után, melynek során egy jelöltet öltek meg. Négy éve olyan féktelen terror uralkodott, hogy a pártok nem voltak hajlandóak nyilvánosságra hozni jelöltjeik nevét.

Az ENSZ szerint az előzetes eredmények leghamarabb március 18-án válnak ismertté, a végleges eredményekre pedig a hónap végéig kell várni. A szavazás próbaköve lesz Irak fiatal demokráciájának és intézményeinek, amelyek még távolról sem működnek megfelelően a korrupció és a hozzá nem értés miatt.

Nehéz feladat

A lakosság 23,6 százalékát kitevő szunniták magas részvétele újból kiegyensúlyozná az erőviszonyokat, és azt jelentené, hogy ők is elfogadják a politikai játékszabályokat, még ha veszítenek is egykori hatalmukból az 58,8 százaléknyi síita közösség javára.

A következő kormányra vár az a gigászi feladat, hogy helyreállítsa a gazdaság működését. Hogy ez sikerüljön, a kormánynak megfontoltan kell gazdálkodnia azzal a hatalmas pénzügyi lehetőséggel, amelyet olajtartalékainak kiaknázásával teremthet meg. Ebből 300 milliárd dollár állhat rendelkezésére a következő hét évben.

Emellett tartós kompromisszumot kell találnia a kurdokkal a területi viták robbanásveszélyes témájában Észak-Irakban, de elsősorban Kirkukban.

Rovatok