Index Vakbarát Hírportál

500 embert mészároltak le Nigériában

2010. március 8., hétfő 14:16 | aznap frissítve

A vasárnap ismertté váltnál sokkal több az aznap hajnali nigériai tömegmészárlás áldozatainak száma: Plateau szövetségi állam kormányzósága hétfőn azt közölte, hogy ötszáz lakost öltek meg a vallási indíttatású vérengzésben.

A térségben gyakoriak vallási összetűzések. Ezúttal muzulmánok támadtak meg keresztényeket a szövetségi állam székhelyén, Jos városában és annak környékén. A kormányzó tanácsosa elmondta, hogy a hatóságok hétfő reggelig 95 embert vettek őrizetbe, akiket az öldöklés elkövetésével gyanúsítanak. Egy független nigériai tévéadó riportere vasárnap még körülbelül kétszáz falusi lakos haláláról számolt be. Hétfőn azonban kiderült, hogy jóval többen - legalább 500-an - vesztették életüket. A legtöbb halott bozótvágó késsel megölt nő vagy gyerek. Emberek százai menekültek el a szóban forgó településekről.

Szemtanúk elmondták, hogy az emberek lemészárlása vasárnap hajnali 3 órakor kezdődött abban a faluban, amelyben a legnagyobb arányban élnek keresztények, pedig a településeken éjszakai kijárási tilalom van érvényben, és katonák őrzik azokat. A megtámadott keresztény falusi lakosok a berom törzshöz tartoznak, és a muzulmán vallású, vándorló fulani törzs tagjai támadták meg őket - közölték helybeliek, emberjogi aktivisták és kormánytisztviselők.

Goodluck Jonathan ideiglenes elnök vasárnap este elrendelte, hogy Plateau és a szomszédos államok biztonsági erőit helyezzék a legmagasabb készültségi fokozatba a további hasonló bűncselekmények megakadályozására.

Januárban is volt egy hasonló vérengzés, akkor keresztények támadtak meg muzulmánokat, és szintén körülbelül ötszáz embert öltek meg. A mostani valószínűleg annak a megbosszulása volt.

Rovatok