Index Vakbarát Hírportál

Fico bentlakásos iskolákba költöztetné a romákat

2010. március 8., hétfő 21:08

Robert Fico szlovák miniszterelnök bentlakásos iskolákat alapítana roma gyerekeknek. Az ötletről már évek óta beszélnek Szlovákiában, Fico konkrét lépéseket tenne, de előtte egyeztetne az EU-val és szakértőkkel. A jogvédők tiltakoznak.

Bentlakásos iskolák létrehozásával oldaná meg a romaproblémát Szlovákiában Robert Fico miniszterelnök. "Nem látok más megoldást, mint bentlakásos iskolákat létesíteni a roma gyerekek számára. Ezt várják el tőlünk az érintett települések polgármesterei is" - jelentette ki a kormányfő, miután hétfőn ellenőrző napot tartott Dusan Caplovic, kisebbségi és emberi jogi ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes hivatalában.

"Sokkal határozottabb hozzáállást várnak tőlünk" - szögezte le a kormányfő. "A kezüket megkötő elvi nyilatkozatok helyett másvalamit várnak" - tette hozzá.

Szlovákiában már több éve beszélnek arról, hogy bentlakásos iskolákat hoznak létre a roma gyerekek számára, de a vélemények nagyon megoszlanak, és eddig semmiféle gyakorlati lépés nem történt.

Az Amnesty International (AI) és más jogvédő szervezetek élesen bírálják az elképzeléseket, azt állítják, ezek a tervek nem járulnak hozzá a probléma megoldásához, mert a program csak a roma gyerekek kisebbik részét érintené. "Ráadásul tovább mélyülne a roma gyerekek elkülönülése az oktatási rendszerben, ami szerintünk sértené emberi jogaikat" - mondta Branislav Tichy, az AI szlovákiai vezetője korábban a SITA hírügynökségnek.

Fico jelezte, számol a kritikával, és előzetes párbeszédet akar folytatni az Európai Unióval. Figyelembe kívánja venni a probléma szakértőinek a véleményét is. "Ez a feladat a következő négy évre szól" - húzta alá a miniszterelnök.

Dusan Caplovic újságíróknak elmondta, néhány önkormányzat már konkrét terveket is beterjesztett. A miniszterelnök-helyettes szerint a bentlakásos iskolák tervét a roma gyerekek szüleinek is jóvá kellene hagyniuk. "Senkire se akarunk rákényszeríteni semmit, de végre próbáljuk már ki a gyakorlatban is. Azzal, hogy továbbra is pénzt öntünk a különböző roma telepeken megvalósítandó projektekbe, nem oldjuk meg a problémát" - vélekedett Caplovic.

Szlovákiában a hivatalos népszámlálási adatok szerint csak néhány tízezer roma van. A valóságban számukat csaknem 450 ezerre becsülik. Jelentős részük a népszámláláskor hol szlováknak, hol magyarnak vallja magát.

Rovatok