Index Vakbarát Hírportál

Ujgurok után kémkedett egy kínai menekült

2010. március 8., hétfő 21:22

Svédországban börtönbüntetésre ítéltek egy ujgur származású svéd állampolgárt. A 62 éves férfi a bíróság szerint 13 éve, politikai menekültként érkezett Kínából, és Svédországban élő ujgurok után kémkedett a pekingi vezetésnek.

Másfél éves börtönbüntetésre ítélte kémkedés címén az ügyben eljáró stockholmi bíróság az ujgur származású Babur Maihesuti svéd állampolgárt. A jelenleg 62 éves férfi 13 éve érkezett Svédországba politikai menekültként, ahol ujgur társai után kémkedett Kínának.

A bírósági dokumentumok szerint Maihesuti Svédországban 2008 februárja és 2009 júniusa közt Kínából disszidált ujgurokról gyűjtött személyes adatokat - köztük az egészségükre, utazási szokásaikra, és politikai tevékenységükre vonatkozó részleteket. A megszerzett információkat pedig a pekingi vezetésnek továbbította egy Svédországban dolgozó kínai diplomata, és egy kínai újságíró segítségével. A két kínai állampolgár a svéd hatóságok szerint a kínai titkosszolgálatok tagjaiként különböző akciókat hajtottak végre a kínai hatóságok számára Svédországban.

A stockholmi bíróság szerint az esetet súlyosbítja, hogy Maihesuti beépült az Ujgur Világkongresszus nevű szervezet soraiba, amivel megszerzett információival sok Kínán kívül élő ujgur számára okozhatott nehézségeket. A 62 éves férfi állítása szerint az Ujgur Világkongresszus vette fel vele a kapcsolatot, hogy az ő megbízásukban lépjen összeköttetésbe a kínai diplomatával és újságíróval. Állítólag mindezt azért kellett tennie, hogy titkos tárgyalásokat kezdjen a kínai vezetéssel az ujgurok ügyeiről, valamint, hogy visszaszerezzen a kínai államtól egy nagyobb pénzösszeget, amellyel tartoztak neki.

Rovatok