Index Vakbarát Hírportál

Járókelőket használtak kordonnak

2010. március 10., szerda 12:42 | aznap frissítve

Az egyik úton az arra közlekedők autóiból alakítottak ki úttorlaszt az orosz rendőrök, azonban az üldözött autó nem állt meg, hanem teljes sebességgel áthajtott a rögtönzött kordonon. Az orosz politikusok fejeket követelnek a botrányos rendőri eljárás miatt.

Gyanútlan embereket kényszerítettek arra moszkvai rendőrök, hogy gépkocsijukkal álljanak keresztbe a főváros egyik forgalmas főútján, mert így akartak feltartóztatni egy autóval menekülő fegyveres bandát. Az orosz Pravda.ru hírportál szerdai beszámolója szerint az országszerte nagy felháborodást kiváltó eset miatt a Duma képviselői fejeket követelnek.

A YouTube-on közzétett felvételen egy fiatal orosz blogger meséli el, miként kényszerítették őt és tucatnyi autóstársát arra rendőrök még az előző pénteken, hogy járműveikkel keresztbe álljanak, s ily módon eltorlaszolják a főváros egyik legforgalmasabb útját a menekülő fegyveres bűnözők előtt.

A vezetőket és az utasokat nem engedték kiszállni, így többek között egy terhes asszony is rémülten meredt kocsijából a közeledő Audira, amely a következő pillanatban teljes sebességgel csapódott az élő kordonba, rést ütve azon, majd továbbhajtott. A civil kocsikban eközben jelentős károk keletkeztek.

A fiatalember beszámolója szerint a rendőrök csak az esetet követően árulták el, miért is kellett az autósoknak keresztbe állniuk, és azt is megmondták, hogy ne számítsanak kártalanításra, mivel a fegyveres gyanúsítottaknak sikerült kereket oldaniuk.

A Moszkvai Állami Közlekedésrendészet szóvivője először még tagadta a blogger állításait, szerinte a rendőrök csak a forgalmat állították le a többsávos úton, hogy dugó fékezze a menekülők útját. Később azonban a közlekedésrendészet egy rövid közleményben kért bocsánatot azoktól, akiknek véletlenül megsérült a járművük a rendőrségi akció során.

A Pravda információi szerint az orosz parlamenti képviselők az eset haladéktalan kivizsgálását és a felelősök előállítását követelik a belügyminisztérium illetékeseitől.

Az orosz rendőrség egyre gyakoribbá váló túlkapásait és fegyelmezetlenségét már Dmitrij Medvegyev elnök és Vlagyimir Putyin kormányfő is szóvá tette a belügyi tárcánál.

Rovatok