Index Vakbarát Hírportál

Erős utórengések rázták meg Chilét

2010. március 11., csütörtök 16:34

A 8,8-as erősségű, pusztító földrengés óta a legerősebb utórengés rázta meg Chilét csütörtökön. A 6,9-es erősségű földmozgást Sebastián Pinera új elnök beiktatási ünnepségén is érezni lehetett.

Erős utórengések rázták meg Chile középső részét csütörtökön helyi idő szerint délelőtt, az új államfő beiktatási ünnepségének kezdetén. A Richter-skálán mérve az első lökés 5,1-es, a második 6,9-es, a harmadik 6,7-es, a negyedik pedig 6-os erősségű volt, epicentrumuk ugyanabban a térségben, egymástól néhány kilométerre volt.

Az új államfő közlése szerint a nagyjából fél órán át tartó rengéshullám jelentős károkat okozott Rancauga városban. Az éppen csak beiktatott Sebastián Pinera katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánította O'Higgins régiót, és azt ígérte, hogy katonákat vezényel az utcákra a régió székhelyén, Rancaguában.

A legnagyobb, 6,9-es erejű földmozgás epicentruma a fővárostól, Santiagótól 147 kilométerre délnyugatra, Valparaíso várostól pedig 137 kilométerre délre, míg fészke 35 kilométeres mélységben a Csendes-óceán vizei alatt volt. Mintegy 45 másodpercig mozgott a föld ekkor, helyi idő szerint 11 óra 39 perckor. A chilei haditengerészeti erők vízügyi és tengertani szolgálata 1500 kilométeres partszakaszra rendelt el szökőárriadót.

Az új elnök a Csendes-óceán partján fekvő Valparaíso városban, a kongresszus épületében délben tette le a hivatali esküt. A ceremóniára összegyűlt magas rangú külföldi vendégek ideges mosollyal reagáltak, amikor váratlanul megmozdult a föld.

A 6,2 milliós fővárosban az utcák megteltek emberekkel, sokan elájultak vagy sokkot kaptak az ijedtségtől. Az iskolákat gyorsan kiürítették, és a szülők kétségbeesetten indultak a gyerekekért, miközben a forgalom teljesen lelassult, mivel mindenki fél behajtani az alagutakba. A vezetékes és mobiltelefon-szolgáltatás is megszakadt, csakúgy mint február 27-én, amikor a Richter-skála szerint 8,8-es erejű földrengés pusztított Chilében. A több száz ember életét követelő rengés epicentruma a dél-amerikai ország egyik legnagyobb városától, Concepcióntól 100 kilométernyire a Csendes-óceánon volt.

Jaime Campos, a chilei egyetem geofizikai tanszékének tanára kijelentette, hogy a csütörtöki rengések tipikusan olyanok voltak, mint amilyenek a nagy földmozgásokat követik. Egy rádiónak adott nyilatkozatában rámutatott, hogy bár az idő múlásával csökken az utórengések gyakorisága és nagysága is, "normális jelenség, hogy némelyik erősebb földmozgást vált ki". Campos több szakértővel együtt már napok óta mondja, hogy várható még egy nagyobb utórengés.

Rovatok