Index Vakbarát Hírportál

Betiltják az éjszakai vodkázást

2010. március 12., péntek 13:23

Oroszországban újra betiltják a vodka árusítását az éjszakai órákra. A törvénytervezetet már az állami duma elé terjesztették.

Alkoholfogyasztásban Oroszország világelső, pszichiáterek szerint egy felnőttre évi 14,5 liter tiszta szesznek megfelelő mennyiség jut, az alkoholizmus az első a halálokok között, ha figyelembe veszik a túlzott alkoholfogyasztás okozta megbetegedéseket is. Szakértők szerint emellett az éjszakai ivászatok jelentősen növelik az öngyilkosságok, emberölések, szívinfarktusok és autóbalesetek számát. Alekszandr

Zsukov miniszterelnök-helyettes közölte: a törvénytervezetet már az állami duma elé terjesztették, csak a konkrét időpont kétséges.

A Vedomosztyi című tekintélyes üzleti lap kommentárjában megállapította: egy ilyen tilalom senkit nem tart vissza, aki inni akar, ez egyértelmű mindenki számára, aki tudja, hol él, Oroszországban ugyanis kivétel nélkül minden tilalmat megkerülnek. A lap emlékeztetett rá, hogy a korábbi hasonló korlátozások nem vezettek semmire, s hogy a nehezebben megkerülhető megoldások - mint a jegyrendszer bevezetése - csak a feketepiac felvirágzását hozták.

A Komszomolszkaja Pravda című újság kommentárjában szintén felidézte, hogy amikor a hetvenes években bevezették "a farkas óráját" - így nevezték, mert 11-kor, amikor elkezdték árulni a vodkát, a híres Obrazcov bábszínház óráján a farkas bújt elő - senki nem maradt józan éjszakára, aki inni akart. Csak éppen a legális bolti eladás helyét átvették a taxisok, meg az ügyeskedő öregasszonyok, felvirágzott a fekete szeszfőzés, és megnőtt a mérgezések száma.

"Ha a melós tudja, hogy este 21 óra után már nem kap italt, megveszi ebédidőben, és rögtön meg is issza. És aki vendégségbe megy, az majd kicsit többet vesz, nehogy valahogy ne legyen elég, és persze a társaság megissza a tartalékot is" - írta a lap.

Rovatok