Index Vakbarát Hírportál

Ezreket telepítettek ki gátszakadás miatt

2010. március 12., péntek 10:54 | aznap frissítve

Több ezer embert kellett kitelepíteni Kazahsztán délkeleti területein, miután több település is víz alá került két gát átszakadása után. Az áradásoknak halálos áldozatai is vannak, de számukról egyelőre nincsenek hivatalos adatok.

Eddig háromezer embert telepítettek ki egy Almatitól északra található faluból, amely teljesen víz alá került. A települést azután öntötte el a víz, hogy átszakadt egy közeli víztározó gátja. Egy szomszédos megyében pedig majdnem ezer embert kellett kitelepíteni egy faluból, egy másik gátszakadás és az azt követő áradások, földcsuszamlások miatt. A minisztérium közölte, hogy vannak halálos áldozatok, de számot egyelőre nem közöltek. A minisztériumi közlemény szerint még folyik az áldozatok azonosítása.

Az áradások elmostak egy hidat egy fontos autópályán, amely az ország legnagyobb városát, Almatit köti össze az attól északra található Uszty-Kamenogorszk iparvárossal - közölte a minisztérium. A közlekedésügyi minisztérium közlése szerint sok más helyen is útlezárásokra kell számítani.


View Larger Map

A vészhelyzetekkel foglalkozó minisztérium közlése szerint az utóbbi hetekben történt erős havazásokat követő hirtelen felmelegedés okozta a szokatlanul erős tavaszi áradásokat.

Rovatok