Index Vakbarát Hírportál

New York több száz millió dollárt fizet 9/11 mentési műveleteiben dolgozóknak

2010. március 12., péntek 06:58 | aznap frissítve

Évekig tartó pereskedés után New York városa megállapodott a 2001-es terrortámadásokban lerombolt Világkereskedelmi Központnál (WTC) a mentési, majd a helyreállítási munkálatokban segédkező tízezer ember és építőipari vállalatok képviselőivel arról, hogy 657,5 millió dolláros kártérítést fizet a törmelékből felszálló por által okozott megbetegedésekért.

A több éves pereskedés után kidolgozott megállapodást helyi idő szerint csütörtök este jelentette be a WTC Captive Insurance biztosítótársaság, amelyet azért hoztak létre, hogy biztosítást nyújtson az amerikai metropolisnak és a vállalkozóknak a helyreállítással kapcsolatos perek esetére.

A megállapodást még egy bírónak, valamint a munkások legalább 95 százalékának is jóvá kell hagynia.

A kártérítés nagy részét, ha nem az egészét a szövetségi katasztrófaügyi hatóság, a FEMA egymilliárd dolláros alapjából fizetik majd ki.

Michael Bloomberg New York-i polgármester úgy vélekedett, hogy a megállapodás "tisztességesen és ésszerűen rendezi" az összetett ügyet.

A kártérítésre igényt tartó munkásoknak bizonyítaniuk kell, hogy dolgoztak az öngyilkos merénylők által eltérített utasszállító repülőgépekkel romba döntött WTC-ikertorony romjainál, vagy más olyan létesítményben, amely a törmeléket kezelte, az egészségkárosodást pedig orvosi szakvéleménnyel, leletekkel kell igazolniuk.

Rovatok