Index Vakbarát Hírportál

Védik a pápát a pedofilbotrányban

2010. március 13., szombat 21:06

A Szentszék két tisztségviselője is védelmébe vette szombaton XVI. Benedek pápát azokkal a törekvésekkel szemben, hogy belekeverjék őt a németországi papok pedofil botrányába.

"Eléggé egyértelmű, hogy az elmúlt napokban egyesek Regensburgban és Münchenben megpróbáltak agresszív szívóssággal olyan részleteket feltárni, amelyekkel belekeverhetik a Szentatyát a visszaélések ügyébe" - mondta a Vatikáni Rádiónak Federico Lombardi atya, a Szentszék szóvivője.

"Bármely objektív megfigyelő számára egyértelmű, hogy ezek az erőfeszítések kudarcot vallottak" - mondta Lombardi, megismételve előző napi nyilatkozatát, miszerint a müncheni érsekség közlése szerint a jelenlegi pápát annak idején, München-Freising érsekeként nem vonták be egy pedofíliával vádolt pap áthelyezéséről hozott döntésbe.

Regensburg és München említésével Lombardi atya arra a tényre utalt, hogy a németországi pedofíliabotrány a napokban elérte a világhírű regensburgi templomi fiúkórust is, amelynek élén 1964 és 1994 között a pápa bátyja, Georg Ratzinger állt. Továbbá arra, hogy a Süddeutsche Zeitung című német lap szombati számában kérdőre vonta a pápát, amiért a 80-as években, münchen-freisingi érseksége idején a főegyházmegyében ismételten lelkipásztori szolgálatba helyeztek egy szexuális visszaélésekkel vádolt papot.

Bölcsen vizsgálódott

Charles Scicluna püspök, a vatikáni Hittani Kongregáció ügyésze az olasz püspöki konferencia Avvenire című lapjában megjelent interjújában megtévesztőnek és rágalmazónak nevezte a szóban forgó ügyek "takargatásával vádolni a jelenlegi pápát".

Szavai szerint attól kezdve, hogy 2001-től a Hittani Kongregáció hatásköre lett a gyermekekkel szemben elkövetett visszaélések ügyében eljárni, a testületet vezető "Joseph Ratzinger - a jelenlegi pápa - bölcsességet és erőt tanúsított ezekkel az ügyekkel kapcsolatban. És nagy bátorságot is, midőn igen nehéz ügyekbe is belefogott" - hangsúlyozta Scicluna.

Milyen pedofília?

Ugyanakkor azt állította, hogy a papi pedofília esetei messze "nem olyan kiterjedtek, mint ahogy azt egyesek szeretnék beállítani". Elmondta, az elmúlt kilenc évben, 2001 és 2010 között körülbelül 3000 olyan, az elmúlt 50 évben történt üggyel foglalkoztak, amelyekben a pedofília gyanúja merült fel papokkal szemben.

"Az esetek mintegy 60 százalékában inkább az ephebophilia eseteiről volt szó, vagyis azonos nemű kamaszokhoz való testi vonzódásról. Harminc százalékban heteroszexuális kapcsolatokról és a maradék 10 százalékban valódi pedofíliáról, vagyis még a serdülőkor előtt álló fiúkhoz való vonzódásról" - jegyezte meg a püspök, saját kategorizálással élve a vatikáni sajtószolgálat által jóváhagyott interjúban.

A Hittani Kongregáció ügyésze szerint az utóbbi "kilenc év alatt mintegy 300 olyan konkrét eset került elő, amelyben papokat pedofíliával vádoltak meg". "Kétségtelen, mégis le kell szögezni, hogy ez a jelenség nem olyan kiterjedt, mint ahogy azt egyesek szeretnék beállítani" - tette hozzá, emlékeztetve rá, hogy a katolikus egyháznak szerte a világon 400 ezer papja van.

Rovatok