Index Vakbarát Hírportál

Bíróság előtt egy francia neonáci félkatonai csoport tagjai

2010. március 15., hétfő 16:32 | aznap frissítve

A nyomozás során a Nomad88 tagjai elárulták, hogy "Párizs egy részének az ellenőrzésük alá vonását" tervezték, ahol kebab éttermeket támadtak volna meg, és "kitakarították volna a mecseteket és a zsinagógákat." Politikai ellenfeleik ellen is terveztek merényleteket, amikhez vidéken folytattak lőgyakorlatokat.

Neonáci ideológiát valló fegyveres csoport szervezésének vádjával tizennégy francia személy ellen kezdődött eljárás hétfőn a Párizs közeli Evry büntetőbíróságán. Az "állam megbuktatását és saját hadsereg létrehozását" célul kitűző, időközben feloszlatott Nomad88 elnevezésű félkatonai csoport 20 és 37 év közötti volt tagjait többek között azzal vádolják, hogy engedély nélkül szereztek be fegyvereket és lőszereket, valamint hoztak létre harci csoportot.

Az ellenséget eltaposták mint a férget

A Le Parisien című fővárosi napilap beszámolója szerint a csoport elnevezésében a 88-as szám az ABC nyolcadik betűjére, a H-ra utal. A dupla 8-as pedig a Heil Hitler náci köszöntés kódolása. A szabályzat szerint csak olyan fehér bőrű személy lehetett a csoport tagja, aki "a harcban szenvedéllyel és gyűlölettel cselekszik, nem tiszteli az ellenséget és eltapossa, mint egy férget".

A szervezet két feltételezett vezetője 2008 májusban egy párizsi külváros egyik parkjában 35 lövést adott le egy Sten géppisztolyból egy fiatalokból álló csoportra. A támadás - amelyben senki nem sérült meg - állítólag bosszú volt az egyik szélsőséges társukat ért agresszióra. A lövöldözőket azonnal őrizetbe vette a rendőrség.

Megszállták volna Párizs külvárosát

A lakásukban végzett házkutatás során szélsőjobboldali ideológiájú köteteken kívül valóságos fegyverarzenált találtak a nyomozók: 17 puskát és pisztolyt, több, mint kilencezer töltényt és gránátokat, valamint robbanószerkezetek készítéséhez alkalmas anyagokat és eszközöket is lefoglaltak.

A 2007-ben alakult Nomad88 alszervezeteket is létrehozott, köztük a Nomad Sécurité (Nomád Biztonság) elnevezésű csoportot, amely a Droite Socialiste (Szocialista jobboldal) nevű, magát anticionistának mondó nacionalista mozgalom tüntetésein a biztonsági feladatokat látta el.

A Le Parisien szerint a nyomozás során a Nomad88 tagjai elárulták, hogy "Párizs egy részének az ellenőrzésük alá vonása" volt a céljuk, ahol aztán kebab éttermeket támadtak volna meg, valamint "kitakarították volna a mecseteket a zsinagógákat és a külvárosi negyedeket". Ezenkívül politikai ellenfeleik ellen is terveztek merényleteket. Ehhez vidéken folytattak lőgyakorlatokat.

Rovatok