Index Vakbarát Hírportál

Fico: Sólyom szerbiai kijelentései Szlovákia ellenes támadások

2010. március 15., hétfő 17:10 | aznap frissítve

Robert Fico szerint Sólyom László szerbiai kijelentései, miszerint a szlovákiai kisebbségeknek idegen nyelvként kellene tanulniuk a szlovák nyelvet "alattomos és átgondolt" Szlovákia ellenes támadást jelentenek, ami ellen Pozsony a leghatározottabban tiltakozik. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerint szakmai kérdésről van szó, és Fico túl érzékenyen reagált.

"Ezeket a nyilatkozatokat a Szlovák Köztársaság egysége elleni durva támadásnak tartjuk, mert a szlovák nyelvtudás gyengítése a szlovákiai állampolgárok körében függetlenül azok nemzetiségétől a Szlovák Köztársaság meggyengítését jelenti. A Szlovák Köztársaság szétveréséről, az államiságának alapvető részeiről van szó" - jelentette ki a szlovák kormányfő hétfői pozsonyi sajtóértekezletén.

"Sólyom kijelentései újra igazolják, hogy nagyon helyes volt tavaly augusztusi döntésünk, amikor a magyar államfőtől megtagadtuk a belépési engedélyt Szlovákia területére" - mondta a miniszterelnök. Szerinte Sólyom kijelentéseinek egyértelműen az a célja, hogy a szlovákiai magyar iskolákban korlátozzák a szlovák nyelv oktatását, s minél inkább "eltávolítsák" a szlovákiai magyarokat a szlovák államtól.

A kormányfő úgy véli: Szlovákia minden állampolgárának bírnia kell a szlovák nyelvet, és ezért Sólyom nyilatkozatai a szlovákiai magyaroknak is ártanak. A szlovák kormány számára "abszolút elfogadhatatlan", hogy az országban olyan lakossági csoportok legyenek, amelyek nem bírják az államnyelvet.

"Az MKP felhívja a figyelmet arra, hogy minden nyelv tanítása szakmai, és nem politikai kérdés, miközben figyelembe kell venni az adott nyelv tanításának korszerű módszertanát. Köztudott, hogy a szlovák a szláv nyelvek, míg a magyar a finnugor nyelvek családjába tartozik. Logikus tehát, hogy ezt az eltérést a nyelv tanításakor is tiszteletben kell tartani" - olvasható az MKP nyilatkozatában, amelyet Dunajsky Éva, a párt szóvivője juttatott el az MTI pozsonyi tudósítójához.

A magyar párt valószínűnek tartja, hogy Fico ezzel a támadással csak arról a politikai hibáról akarja elterelni a figyelmet, amelyet a hazafiassági törvény rossz előkészítésével vétett. Fico felszólította a magyar köztársasági elnököt, hogy hagyjon fel a szlovák belügyekbe való beavatkozásaival, és inkább a magyarországi kisebbségekkel, a "tönkretett" magyarországi szlovákokkal törődjön.

A kormányfő elmondta: felkéri a szlovák államfőt és a külügyminisztert, hogy szintén erélyesen tiltakozzanak Sólyom kijelentései ellen. Marek Madaric kulturális miniszter úgy vélte, hogy Sólyom kijelentéseinek "jelképes értéke van", mert "lealacsonyítja a szlovák nyelvet". A tárcavezető arra is panaszkodott, hogy Dél-Szlovákiában, ahol többségben élnek a magyarok, "a szlovákokat elmagyarosítják". Sólyom László a múlt héten a vajdasági Nagybecskereken (Zrenjanin) jelentette ki, hogy a magyaroknak - nem csak Szerbiában, hanem Romániában és Szlovákiában is - idegen nyelvként kellene tanulniuk az államnyelvet.

Sólyom László szerint kívánatos, hogy a szomszédos országokban élő magyar anyanyelvűek a lehető legjobban beszéljék az állam nyelvét, reagált Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főosztályvezetője a szlovák kormányfő kijelentésére.

Kumin Ferenc emlékeztetett, a magyar államfő vasárnap véget ért vajdasági útjának egyik állomásán arról beszélt, hogy a magyar anyanyelvű diákok úgy sajátíthatják el a legsikeresebben a többségi nemzet nyelvét, ha nem a többségi nyelvet anyanyelvként beszélő iskolásoknak szóló könyvekből és módszerrel tanulják. A más anyanyelvűeknek tehát szükségük van speciális tankönyvekre és módszertanra.

Az újvidéki egyetemen a szerb nem anyanyelvként való tanítását külön oktatják. Ugyancsak kidolgozták a többségi magyar környezetben élő szerb diákok számára a magyar, mint úgynevezett környezeti nyelv oktatásának tantervét. A főosztályvezető hozzátette, a köztársasági elnök szerint a szerb nemzetiségi politikának ezek az eredményei követésre méltók.

Rovatok