Index Vakbarát Hírportál

Cáfolják a Sierrea Leone-i bányaomlást

2010. március 19., péntek 23:19

Cáfolta a bányaomlás hírét Sierra Leone ásványügyi minisztériuma pénteken.

Korábbi hírek szerint földcsuszamlás következtében legalább kétszáz ember halt meg egy illegálisan működő aranybányában az ország déli részében fekvő Bo körzetben, a fővárostól, Freetowntól mintegy 290 kilométernyire.

"Semmi nem igaz ebből a történetből. A(z ásványügyi) miniszter a helyszínre utazott, a térség bányáinak főmérnöke és a rendőrség is ott volt. Nem történt semmi" - jelentette ki Umaru Wurie, a minisztérium titkára.

A történet kissé furcsa, mivel a bányaomlásról is az ásványügyi minisztérium tisztviselői és helyi rendőrök számoltak be, meglehetős részletességgel.

Az emberek tizenkét méteres gödröt ástak az öt évvel ezelőtt bezárt aranybányához. Több százan voltak a gödörben, amikor az beomlott és maga alá temette őket - mondta egy névtelenül nyilatkozó rendőr és egy magas beosztású minisztériumi tisztviselő. A rendőrség szerint a bányászok között 13 éves gyermekek is voltak. Húsz embernek sikerült kimenekülnie.

Az illegális bányászat igen elterjedt Afrikában, ahol a bányászoknak rendszerint nincs képesítésük, sem felszerelésük, a balesetek is gyakoriak.  Gyémánt- és aranylelőhelyeinek dacára a volt brit gyarmat Sierra Leone a világ egyik legszegényebb országa. A nyugat-afrikai állam csak lassan heveri ki az 1991 és 2001 közötti polgárháború pusztításait.

Rovatok