Index Vakbarát Hírportál

Hollandia kiborult egy amerikai tábornok homofób nyilatkozatán

2010. március 19., péntek 11:50 | aznap frissítve

John Sheehan részben a meleg katonákat tette felelőssé az 1995-ös szrebrenicai kudarcért, amikor gyakorlatilag a holland kéksisakosok szeme láttára mészároltak le nyolcezer muszlimot.

Hollandia visszautasította egy nyugalmazott amerikai tábornok állítását, miszerint részben azért nem lehetett megakadályozni a szrebrenicai mészárlást, mert homoszexuális katonák is szolgáltak a boszniai holland békefenntartók soraiban, írja a BBC.

John Sheehan - aki 1997-es nyugállományba helyezése előtt az amerikai haditengerészet főparancsnoka volt - ezt csütörtökön az amerikai szenátus fegyveres szolgálatokért felelős bizottságában mondta, támadva azt a javaslatot, hogy az Egyesült Államok hadseregében is szolgálhassanak melegek.

Nyilatkozatán már a bizottságban is megütköztek. A testület elnöke, Carl Levin szenátor azt válaszolta Sheenannek, hogy teljesen téves, amit mond. Levin elismerte, hogy a holland parancsnokok egy része a békefenntartásra összpontosított, ami ronthatta hadra foghatóságukat. De ebből "arra a következtetésre jutni, hogy a homoszexuálisok nem jó katonák..., azt hiszem, ez teljesen téves" - mondta.

A szrebrenicai muzulmán enklávé 1995-ben, a délszláv háború idején holland kéksisakosok védelme alatt állt. Létszámban nem vehették fel a harcot a fölényben lévő boszniai szerb erőkkel szemben, és ehhez az ENSZ Biztonsági Tanácsától sem rendelkeztek megfelelő felhatalmazással. A szerbek támadással való fenyegetésének hatására kivonták őket a térségből.

A bosnyák enklávét 1995 júliusában foglalták el a boszniai szerb csapatok, és néhány hét alatt Szrebrenicában és környékén majdnem  nyolcezer muszlim férfit és fiúgyermeket gyilkoltak meg.

A második világháború óta ez volt Európában a legsúlyosabb tömegmészárlás, amelyet a délszláv polgárháborúban elkövetett háborús bűnöket kivizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősített.

Rovatok