Index Vakbarát Hírportál

A pápa a kezébe veszi a pedofil-ügyet

2010. március 19., péntek 16:08 | aznap frissítve

XVI. Benedek pápai levelet írt az írországi katolikusoknak, hogy mostantól a megelőzésre és a büntetésre koncentrálnak a Vatikánban a papok által megrontott gyermekek ügyében, adta hírül a BBC. A pedofilbotrány már Európa több országát is érinti.

XVI. Benedek pápa pénteken aláírta a régóta várt pápai levelet, amelyben elítéli az elmúlt hónapokban nyilvánosságra került molesztálási botrányokat. Az üzenet várhatóan bűnbánatra szólítja fel azokat a  papokat, akik - a pápa szavaival élve - szégyenteljes és utálatos viselkedésre ragadtatták magukat. Bocsánatkérés viszont állítólag nem szerepel a szövegben.

A múlt évi írországi pedofilbotrányok megrengették az írországi katolikus egyházat. A botrányba keveredett római katolikus papok azonban nemcsak az íreknél követtek el szexuális molesztálást, hanem Európa számos más országában, köztük a pápa szülőhazájában, Németországban is.

A kész levelet rögtön elküldi írországi püspökeinek, hogy kellően felkészülhessenek belőle, és a vasárnapi misén kihirdethessék a híveknek a benne foglaltakat. A CNN úgy tudja, hogy a levél szövegét a Vatikán már szombaton nyilvánosságra hozza. A pápa azonban reméli, hogy "mindez segíteni fog a megbánás, a gyógyulás és a megújulás folyamatában."

Az elmúlt hónapokban sorra derült fény az írországihoz hasonló esetekre Hollandiában, Ausztriában és Svájcban is. Egyre újabb új áldozatok jelentkeznek, akik állításuk szerint szexuális zaklatás áldozatai voltak. A Vatikánnak már a pápát is védelmébe kellett vennie: azt állították, hogy XVI. Benedek egykori német egyházkerületében egyszer tudtán kívül még bíborosként valóban jóváhagyta egy megrontással vádolt pap kinevezését, de más köze nincs az esetekhez.

Rovatok