Index Vakbarát Hírportál

Több százezren tüntettek Berlusconi mellett Rómában

2010. március 20., szombat 21:49 | aznap frissítve

Rómában több százezren tüntettek szombat délután Silvio Berlusconi miniszterelnök mellett az egy hét múlva következő regionális választásokra készülődve.

Az olasz zászlót és Berlusconi pártjának zászlaját lengető tömeg a Circus Maximustól indult, és a menet a Lateráni Szent János bazilikánál lévő nagy téren ért véget, ahol többen is felszólaltak. A kormányfő kijelentette: "ha a (baloldali) ellenzék győz, akkor Olaszország kevésbé szabad ország lesz".

A nagyszabású mozgósítást politológusok azzal magyarázzák, hogy a Szabadság Népe pártra baklövések és botrányok árnyéka vetült az utóbbi időben, és emiatt a jobboldali választók tanácstalanná váltak, s hátat fordíthatnak az urnáknak. A megmozdulást eredetileg azért tervezték, hogy kimutassák vele a párt támogatottságát, miután kizárták a római tartományi választásból, mert lekéste a nyilvántartásba vétel határidejét. Még fontosabbá vált, miután az ügyészség újabb vádat emelt Berlusconi ellen, aki a gyanú szerint megpróbált nyomást gyakorolni az állami televízióra, a RAI-ra, hogy vegye ki a műsorból az őt bíráló showműsorokat.

"A szabadság és a demokrácia forog kockán, mert a baloldali győzelem esetén a  párt kizárása rendkívül súlyos precedenst teremtene" - jelentette ki Berlusconi, aki ismét támadta az államügyészeket az ellene folyó perek miatt, amelyek szerinte politikai indíttatásúak.

"Az ellenzék nincs abban a helyzetben, hogy kormányozzon, de a baloldali bírákkal arra törekszik, hogy őt ellehetetlenítse" - hangoztatta a miniszterelnök.

Olaszország húsz régiójából 13-ban tartanak választásokat március 28-án és 29-én, s az eredmény fontos mutatója lesz Berlusconi népszerűségének. A szervezők háromezer buszt, három különvonatot és több charter repülőgépet béreltek a részvevők számára, akik az ország minden részéből érkeztek Rómába.

Az ellenzék az utóbbi időben többször is tízezreket tudott mozgósítani utcai tüntetésekre Berlusconi ellen.

Rovatok