Index Vakbarát Hírportál

Több ezres tüntetés Washingtonban az iraki invázió évfordulóján

2010. március 21., vasárnap 08:15

Több ezren tüntettek szombat este az amerikai fővárosban az iraki invázió kezdetének hetedik évfordulója alkalmából. Követelték, hogy George Bush akkori elnök ellen emeljenek vádat a háború miatt, illetve hogy azonnal vonják kik az amerikai erők Irakból és Afganisztánból.

A rendőrség legalább nyolc embert őrizetbe vett a menet végén, mert felszólítása ellenére az illetők nem hagyták szabadon a járdát a Fehér Ház előtti Pennsylvania Avenue-n. Az őrizetbe vettek között volt Cindy Sheehan ismert polgárjogi aktivista, aki Barack Obama jelenlegi amerikai elnök letartóztatását is követelte. Erről beszélt támogatóinak a felvonulás kezdete előtt, majd a menetben a Fehér Házhoz érve azt kiabálta: "Tartóztassátok le azt a háborús bűnöst!"

A tüntetők az elnöki épülettel szemben fekvő Lafayette parkban gyűltek össze, és átvonultak a belvároson. Útközben megálltak a Halliburton hadiipari vállalkozásnál, a jelzáloghitel bankárok szövetségénél és a The Washington Post irodáinál.

A tiltakozást veteránok szervezték Sheehannek és Ralph Nadernek, az amerikai fogyasztóvédelem nagy öregjének közreműködésével. Kevesebben vettek rajta részt, mint az elmúlt években - 2006-ban és 2007-ben tízezrek vonultak fel - noha a szervezők arra számítottak, hogy a háborúkat ellenzők ügye újabb lendületet vesz Obama azon döntése miatt, hogy több katonát küld Afganisztánba.

Rovatok