Index Vakbarát Hírportál

A német kormány vizsgálja a pedofil papokat

2010. március 23., kedd 12:44

A német kormány különmegbízottja koordinálja ezután a katolikus intézetekben elkövetett szexuális bűncselekmények feltárását és az áldozatok kártalanítását.

A kormány szerdai ülésén hoz hivatalos határozatot arról a kerekasztal-konferenciáról, amely ugyancsak az elkövetett szexuális bűncselekmények feltárását, a hasonló esetek megelőzését, és az áldozatok megsegítését célozza. A kerekasztal a politika, az egyház, továbbá az oktatási, valamint egészségügyi szervezetek képviselőinek részvételével először április utolsó hetében ül össze, és a tanácskozásokon az igazságügyi, a családügyi és az oktatási tárca vezetője felváltva elnököl - mondta Sabine Leutheusser-Schnarrenberger igazságügyi miniszter.

Angela Merkel kancellárhoz hasonlóan a liberális igazságügyi miniszter is dicsérte az ír püspökökhöz intézett, a papi pedofíliával foglalkozó pápai pásztorlevelet. Reménykedik, hogy XVI. Benedek állásfoglalása után a német katolikus egyház még energikusabb intézkedéseket tesz a történtek feltárására, megelőzésére.

A  bajor katolikus püspökök ezzel egy időben megerősítették korábbi követelésüket, hogy az egyháznak kötelező legyen már a szexuális bűncselekmények gyanújának jelentése is az illetékes államügyészségi szerveknek. A német katolikus püspöki konferencia ilyen jelentési kötetezettséget korábban csak olyan esetekre írt elő, amelyek egyrészt még nem évültek el, másrészt az elkövetett szexuális visszaélés gyanúja erősen megalapozott volt.

Rovatok