Index Vakbarát Hírportál

Felrobbantották a síneket Indiában

2010. március 23., kedd 15:36

Maoista lázadók felrobbantották a síneket, és kisiklattak egy gyorsvonatot India keleti részén. Egyelőre nem tudni, hogy a mozdonyvezetőnek sikerült-e időben lefékeznie, egyes források szerint többen megsérültek.

Kisiklott az egyik legismertebb indiai személyszállító gyorsvasúti szerelvény hét vagonja kedden az ország keleti részén, amikor maoista lázadók a vonat előtt felrobbantották a síneket, közölte a rendőrség.

Ellentmondó jelentések érkeztek arról, hogy a Radzsdani expressz ellen Bihár szövetségi államban hajnalban elkövetett merényletnek voltak-e áldozatai. A Reuters brit hírügynökség több tucat sebesültről számolt be, az AP amerikai hírügynökség szerint viszont a mozdonyvezető időben le tudta lassítani a szerelvényt, így a mozdony és a vagonok kisiklása miatt senki sem sérült meg.

A szerelvény a kelet-indiai Orissza szövetségi államból tartott az ország középső részén fekvő Újdelhibe. A merénylet után az érintett vonalszakaszon órákra megbénult a vasúti forgalom.

A lázadók az elmúlt huszonnégy órában az indiai hadsereg ellenük indított offenzívája miatti tiltakozásul felrobbantottak egy kisebb hidat, több szakaszon a vasúti sínpályát és egy kormányzati épületet a keleti országrészben.

A maoista lázadók több mint harminc éve küzdenek terrorista módszerekkel földért, munkáért, a földművesek és általában a  szegények jogaiért India több szövetségi államában. Több ezer ember halálát okozták csak az elmúlt években.

Rovatok