Index Vakbarát Hírportál

Fülig ért a demokraták szája

2010. március 23., kedd 18:29

Az összes fontosabb demokrata vezető együtt mosolygott Barack Obamával, amikor az elnök kedden aláírta sokáig húzott egészségügyi reformját, amely a legjelentősebb változás az amerikai egészségügyi rendszerben az elmúlt ötven évben.

Barack Obama amerikai elnök kedden ünnepélyesen aláírta a Fehér Házban az egészségügyi reformot, amelyet egyéves tologatás után vasárnap végül megszavaztak a kongresszusban. Az Obama első évét alapjaiban meghatározó reform ezzel törvényi erőre emelkedett.

Obama mosolyogva, szinte minden betű után kivárva írta le a nevét, miközben két oldalán Joe Biden alelnök, Nancy Pelosi házelnök és Harry Reid, a demokraták szenátusi frakcióvezetője pózolt a fotósoknak.

Obama várhatóan a törvény elfogadásában fontos szerepet játszó politikusok között osztja szét emléknek az aláíráskor használt húsz tollat. Az eseményt az egybegyűlt politikusok óriási éljenzése követte.

Az egészségügyi reformot maratoni vita után szavazták meg a kongresszus alsóházában. 219-en támogatták, míg 212-en ellene szavaztak. A reform elfogadása azért volt az utolsó pillanatig kérdéses, mert a republikánusok mellett több demokrata képviselő is ellenezte azt, ezért Obamáék az utolsó héten is őrült versenyfutást folytattak meggyőzésükre.

A reform a rendszerből most kieső 32 millió amerikaira terjesztené ki a kötelezővé váló betegbiztosítást, egyben korlátozná a biztosítótársaságok mozgásterét, amelyek így nem válogathatnának például életkor vagy egészségi állapot szerint az ügyfelekből. A reform fontos célja még hosszabb távon a rendszerben elfolyó pénzek helyrerakásával az egészségügyi kiadások csökkentése. A reform alapján 2014-re a lakosság 95 százaléka biztosítva lenne, miközben most csak 83 százaléknak van betegbiztosítása.

Az elképzelésnek borsos ára van, a CBO számításai szerint a reform végrehajtása tíz év alatt 940 milliárd dollárba kerülne, bár az előrejelzések szerint a kiadások húsz év alatt megtérülnek. Az ellenzők szerint a törvény túl sokba kerül, és rossz pillanatban nehezíti a gazdaság beindítását.

Bár a reform megítélése vitatott, ugyanakkor Obama egyértelműen úgy vonulhat be a történelembe, mint akinek sikerült megváltoztatnia az egészésgügyi rendszert, miközben előtte már annyian, köztük Bill Clinton is elbuktak.

Rovatok