Index Vakbarát Hírportál

Palesztinoknak is építene Izrael Kelet-Jeruzsálemben

2010. március 23., kedd 23:15

A jeruzsálemi városháza nagyszabású városfejlesztési tervet hozott nyilvánosságra kedden, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök washingtoni tárgyalásaival egy időben.

Az elképzelések szerint szállodákat, üzleteket és új lakásokat húznának fel Kelet-Jeruzsálemben a turizmus és a kereskedelem fellendítésének céljából. Az ezer új lakást palesztinok számára építenék fel.

A projektet átadták a helyi tervezési bizottságnak, megvitatás céljából. Ez csak az első lépés a számtalan egyeztetés sorában, amelyek eredményeként megkezdődhet az építkezés, már ha jóváhagyással zárul a folyamat. Évekig is elhúzódhat az eljárás, és bármelyik szakaszban megrekedhet.

A 2008-ból származó tervből kitűnik, hogy Izrael nem akar régi épületeket lerombolni, az újakat ezek mellett húznák fel. A palesztinok korábban elutasították az elképzelést, arra hivatkozva, hogy óriási területeket tarolnának le.

Kelet-Jeruzsálemben mintegy 270 ezer palesztin és 200 ezer zsidó él. Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) szerint 60 ezer palesztin veszítheti el lakását, ha Izrael valóban végrehajtja két héttel ezelőtt bejelentett tervét, amely szerint zsidó telepesek számára 1600 új lakást építenek Kelet-Jeruzsálemben.

Rovatok