Index Vakbarát Hírportál

Románia bevásárolna F-16-osokból

2010. március 23., kedd 20:31

Ha a parlament is jóváhagyja, akkor huszonnégy használt F-16-os vadászéppel erősíti meg légierejét Románia. Az ország a kiöregedő szovjet MiG-21-es Lancer típusu sugárhajtású gépeit cseréli le.

Huszonnégy használt F-16-os amerikai vadászgépet vesz Románia, hogy erősítse légierejét, közölte kedden a Traian Basescu államfő által vezetett Legfelső Védelmi Tanács (CSAT). "Mivel Romániának nem áll rendelkezésére forrás ahhoz, hogy új harci gépeket vegyen, a CSAT jóváhagyta a védelmi minisztérium javaslatát használt gépek vásárlására"- áll a keddi, bukaresti közleményben.

A döntést még el kell fogadnia a parlamentnek. Az amerikai Lockheed Martin által gyártott gépekkel, illetve azok használt változataival fogják helyettesíteni a román légierő kiörgedett, szovjet MiG-21-es Lancer típusu sugárhajtású gépeit. A keddi nyilatkozat nem közli, hogy mennyiért és honnan vásárolják a huszonnégy darab F16-ost.

A védelmi minisztérium 2008 óta sürgeti a használt F 16-osok vásárlását. Két éve a román katonai források azt állították, hogy az üzlet nagyjából 800 millió dollár lenne, szemben az új repülők vásárlásával, ami akár három és fél milliárd dollárjába kerülne az államnak. Az F-16-osokon kívül a román kormány fontolgatta azt is, hogy svéd Gripeneket, Eurofightereket vagy esetleg francia Rafales harci gépeket vesz.

Rovatok