Index Vakbarát Hírportál

Nem akarnak cigányul tanulni a csehek

2010. március 23., kedd 13:12 | aznap frissítve

Csehországban választható tárgyként szeretné bevezetni a kormány a roma nyelv oktatását az általános- és középiskolákban. A terv ellen tiltakozók a Facebookon alapítottak csoportot, eddig közel 50 ezren csatlakoztak.

A Facebook közösségi hálón nyilvánosságra hozott petíciót a roma nyelv tanítása ellen egy hét alatt közel 50 ezer ember írta alá.

A Lidové Noviny prágai napilap a múlt héten írt arról, hogy az oktatási tárca mérlegeli: választható tantárgyként a jövő évtől bevezeti a roma nyelv tanítását is az általános, esetleg a középiskolákban.

"Támogatjuk az etnikai kisebbségek oktatását. Ugyanakkor szeretnénk elérni, hogy az iskolások körében többet tudjanak a roma nyelvről és kultúráról" - mondta Klára Laurencíková, a tárca speciális oktatási osztályának igazgatója.

A felvetés nagy visszhangra talált, de a támogatók jóval kisebb számban vannak, mint az ellenzők. A Facebookon megjelent a javaslatot ellenzők petíciója. A témával, és általában a romákkal kapcsolatban nagyon sok idegengyűlölő, rasszista vélemény fogalmazódott meg a közösségi portálon.

A petíció aláírói között egyes vélemények szerint elsősorban fiatalok, középiskolások vannak. Gabriela Hrabanová, a kormány mellett működő, roma ügyekkel foglalkozó tanácsadó testület elnöke szerint ez is azt bizonyítja, hogy a felvilágosításra ezen a téren, ebben a témában nagy szükség van.

"A csoportban megfogalmazott vélemények általában jól tükrözik a cseh társadalom romaellenes hangulatát. Ha szélesíteni tudnánk a romákról való ismereteket, a helyzet megváltozhatna" - nyilatkozta Hrabanová.

Csehországban a legutóbbi népszámláláskor (2001) 11 ezer ember vállalta roma nemzetiségét. A különböző becslések szerint a csehországi romák száma azonban legalább 200-250 ezer.

Csehországban gyakran vannak éles konfliktusok a romák és a többség között. Számos cseh nagyváros peremén a rendszerváltás után roma gettók alakultak ki.

A romák körében a munkanélküliségi ráta több régióban eléri a 80-90 százalékot is. A kormányok ugyan több programot is elfogadtak, de komolyabb, kézzelfogható eredménye ezeknek eddig nincs.

Rovatok