Index Vakbarát Hírportál

Castro jelszavára masíroznak a bolíviai seregben

2010. március 24., szerda 09:36 | aznap frissítve

A bolíviai hadsereg Evo Morales elnök utasítására vette át Kuba forradalmi jelszavát. A Che Guevara által is népszerűsített szlogen mellett a bennszülöttek zászlaját is hivatalossá teszik.

A bolíviai hadsereg kedd óta használja hivatalosan Kuba forradalmi mottóját, jócskán felbosszantva ezzel néhány régivágású tábornokot. A "Szülőföld vagy halál, győzni fogunk!"- szlogent Fidel Castro és Che Guevara, a kubai kommunista forradalom vezetői népszerüsítették annak idején.

Az ügy pikantériája, hogy 1967-ben bolíviai csapatok végezték ki Che Guevarát, aki felkeléseket vezetett az ország területén. A bolíviai hadsereget hagyományosan a jobboldal elnyomásával szokták összekapcsolni, így az új intézkedések végképp összezavarták a hadsereg konzervatívabb tagjait.

Bolíviában Evo Morales elnök vezette be a jelszót, valószínűleg azzal a szándékkal, hogy a hadsereg biztosítsa saját szocialista forradalmának lezajlását.

Morales, aki Bolívia első indián elnöke, az ország lakosságának hatvan százalékát kitevő őslakosok, azon belül is az ajmarák közé tartozik.

Az elnök, aki 2005-ös választási győzelme óta több, a bennszülött lakosságnak kedvező reformot is keresztülvitt már, nemrég azt is elrendelte, hogy hivatalosan is el kell ismerni a bennszülöttek kockás zászlóját, a wiphalát is.

Rovatok