Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a pedofilbotrányban érintett ír püspök

2010. március 24., szerda 14:50 | aznap frissítve

Elfogadta a pápa John Magee ír püspök lemondását - írja a BBC. Az egyházi vezető azért távozott hivatalából, mert nem kezelte megfelelően az egyházmegyéjében tudomására jutott, papok által elkövetett szexuális zaklatásokat.

Az ír püspök azért mondott le, mert elhallgatták az egyházmegyéjében, papok által elkövetett szexuális zaklatásokat. A County Cork egyházmegyéjében működő főpap 2009 márciusában már visszavonult az egyházi ügyek intézésétől, miután egy független jelentés feltárta, hogy egyházmegyéjében több gyermeket is bántalmaztak. Most hivataláról is lemondott.

"Teljes felelősséget vállalok a jelentésben foglalt kritikák miatt" - mondta Magee.

A 2008-ban készült jelentés bírálta az egyházmegye vezetőinek tehetlenkedését és azt, hogy nem megfelelően kezelték az áldozatok panaszait. A szóban forgó jelentésnek nincs köze az ír pedofilbotrányok folyamán sokszor emlegetett Murphy-jelentéshez, sem pedig a Ryan-jelentéshez, mely a katolikus árvaházak és iskolák ügyeit vizsgálta.

A vizsgálat kiderítette, hogy sorozatban emeltek panaszt két, az egyházmegyében dolgozó pap ellen, de az ügyeket egyik esetben sem kezelték megfelelően. Az egyik érintett asszony elmondta, hogy B. atyával egy évig tartó szexuális kapcsolatot tartott fenn, és látta azt is, ahogy a pap megcsókolja a nő 14 éves fiát.

Három másik panasz is érkezett 1995 és 1997 között ez ellen a pap ellen, majd 2005-ben egy nő bevallotta, hogy 13 éves korában ő is a pap áldozata volt.

Magee lemondását, aki három pápának volt személyi titkára 1968 és 1984 között, már hónapok óta követelték. Búcsúüzenetében a püspök mégegyszer elnézést kért azoktól, akiket egyházmegyéjében szexuálisan bántalmaztak vagy szexuális kapcsolatra kényszerítettek papjai.

Rovatok