Index Vakbarát Hírportál

Meghalt egy magyar turista a Magas-Tátrában

2010. március 24., szerda 15:11 | aznap frissítve

Magyar turista vesztette életét szerdán a Magas-Tátrában, adta hírül a szlovák hegyimentő-szolgálat.

A szolgálat honlapja szerint délelőtt tíz óra körül kapott bejelentést arról, hogy egy férfi és egy nő egy sziklaszirt megmászása közben zuhant körülbelül húsz métert, és egy hófödte részre estek.

A bejelentés a szlovákiai 112-es segélyhívó számról érkezett, valamint Budapestről is hívták telefonon a szolgálat magas-tátrai körzeti központját.

A két turista minden bizonnyal a Gerlachfalvi-csúcsra szeretett volna feljutni.

A férfi életét vesztette, a nő pedig az arcán és a lábán szenvedett sérüléseket. Az elsősegélyben részesített nőt helikopterrel a poprádi kórházba vitték, a férfi holttestét pedig Ótátrafüredre vitték, és a további ügyintézést a rendőrség vette át.

Sok magyar turista megy oda

Tavaly tizennégy turista vesztette életét a Magas-Tátrában. Az áldozatok fele szlovák állampolgár, de életét vesztette öt lengyel és két cseh állampolgár is. Az áldozatok között tapasztalt hegymászók is voltak.

A Magas-Tátra látogatói között sok a magyar állampolgár, akik közül évente többen is kisebb-nagyobb balesetet szenvednek. Magyar állampolgár halála azonban az utóbbi évekből nem ismeretes.

Idén január elején három ismert magyar hegymászó szenvedett balesetet a Magas-Tátrában, kettejük - Hajdú Péter és Erőss Zsolt - sérülése súlyos volt. A magyar hegymászóknak segítséget nyújtó tátrai hegyi mentőszolgálatot márciusban a magyar és a szlovák külügyminiszter által alapított jószomszédsági díjjal tüntették ki.

Rovatok