Index Vakbarát Hírportál

A Vatikán tudott egy pedofil papról, de nem zárta ki

2010. március 25., csütörtök 07:20 | aznap frissítve

Az egyesült államokbeli Milwaukee érseke 1996-ban figyelmeztette a jelenlegi pápa, XVI. Benedek által vezetett vatikáni hivatalt, hogy egy pap évtizedekkel korábban szexuálisan zaklatta egy iskola süketnéma diákjait, és ez kínosan érintheti az egyházat. A papot mégsem fosztották meg reverendájától - jelentette a The New York Times. A Vatikán szerint XVI. Benedek Joseph Ratzinger bíborosként nem tussolta el az ügyet, sőt azt javasolta, hogy Murphy atyát függesszék fel hivatalából és vállalja tettei következményét.

A The New York Times című lap birtokába jutott dokumentumok szerint Wisconsin államban évtizedeken át molesztált gyerekeket egy pap. A már elhunyt Lawrence Murphy a vád szerint mintegy 200 süketnéma fiút bántalmazott.

Amikor az ügy kipattant, levélben fordult Ratzinger bíboroshoz (a mostani XVI. Benedek pápához) segítségért, hogy ne büntessék meg és, hogy folytathassa munkáját papként. Megbánásról és rossz egészségi állapotáról is írt levelében. A most folyó vizsgálat szerint nem jött válasz a kérésre, de leállították az eljárást a pap ellen. A férfi 1950 és 1974 között tanított az iskolában, később, haláláig pedig papként Wisconsinban.

A gyerekmolesztálásokat hivatalosan soha senki nem vizsgálta ki, és nem kezdtek eljárást a pedofil egyházfi ellen. Az ügy most úgy került elő, hogy öt egykori diák, évtizedes hallgatás után pert indított a Milwaukee főegyházmegye ellen.

Ügyvédjeik szerezték meg a titkos egyházi iratokat, amelyekből kiderült, hogy a püspökök, sőt Ratzinger bíboros is tudott a gyerekmolesztálásokról.

A jelenlegi pápa 1981 és 2005 között a Vatikánban a hittani kongregációt vezette, amely egyebek mellett a meggyanúsított papok esetében dönthet felelősségre vonásukról is. A gyerekmolesztálási ügyek az utóbbi időben megtépázták a katolikus egyházat. Nem csak Amerikában, hanem Európában is egyre több esetre derül fény: legutóbb az ír hívőktől kért bocsánatot a pápa. De voltak pedofil ügyek Ausztriában, Hollandiában és Svájcban is.

A Vatikán szerint XVI-ik Benedek még Joseph Ratzinger bíborosként nem tussolta el Murphy ügyét. A vatikáni szóvivő, Federico Lombardi által jegyzett csütörtöki közlemény szerint a későbbi pápa által vezetett vatikáni testület azt javasolta, hogy "Murphy atyát függesszék fel hivatalából és vállalja tettei következményét."

Lombardi közleménye kitér arra is, hogy a szentszéket csak 20 évvel azután értesítették a molesztálásokról, hogy azok megtörténtek. Addigra Lawrence Murphy már öreg és beteg volt, elszigetelten élt, ezért ügyében a döntést a Hittani Kongregáció a Milwaukee-i érsekre bízta. Murphy atya végül 1998-ban bekövetkezett haláláig pap maradhatott.

A vatikáni szóvivő hangsúlyozza, hogy a vatikáni törvények "soha nem akadályozták meg, hogy gyerekmolesztálási ügyekről tájékoztassák a rendészeti szerveket".

Rovatok