Index Vakbarát Hírportál

Bush Clinton ingébe törölte a kezét

2010. március 25., csütörtök 11:13

A haiti földrengés túlélőivel váltott kézfogás után George W. Bush volt amerikai elnök a mellett álló Bill Clinton ingébe törölte a kezét, látható a BBC felvételén.

George W. Bush egykori republikánus és Bill Clinton volt demokrata elnök a hét elején látogatott a földrengés sújtotta Haitire. A két politikus a fővárosban felkereste a helyi Mars-mezőn felépült sátor- és bódévárost, ahol mintegy 60 ezer, januárban hajléktalanná vált ember lakik szűkös körülmények között.

Mint a BBC videóján látható, a két elnök kezet fog a táborban élő emberekkel, majd Bush vállon veregeti Clintont és kezét az ingébe törli (0:51-nél).

Az esettel kapcsolatban hivatalos magyarázat nem hangzott el. A médiában keringő találgatások között felmerült, hogy Bill Clinton talán csak baráti vállon veregetésnek vélte Bush cselekedetét.

A Milwaukee Wisconsin Journal Sentinel online kiadása emlékeztet rá, hogy Bush, miután először találkozott utódával, Barack Obamával, egy segítőjével fertőtlenítőt permeteztetett a kezére.

Az Egyesült Államokban Barack Obama elnök kérésére Bush és Clinton vállalta a gyűjtés irányítását. A Clinton-Bush Haiti Alap már 37 millió dollárt kapott, köztük Obamától is 200 ezret a Nobel-békedíjjal járó összegből.

Bush most járt először Haitiban, Clinton viszont az ENSZ különleges haiti megbízottjaként két év alatt már ötször volt ott. Látogatásukat a figyelem felkeltésének a céljával a március 31-re New Yorkba összehívott adományozói konferencia elé időzítették, amelytől Haiti kormánya 11,5 milliárd dollárt remél az újjáépítésre.

Rovatok