Index Vakbarát Hírportál

Obama megegyezett Medvegyevvel

2010. március 26., péntek 16:34

Az Egyesült Államok és Oroszország árpilis 8-án aláírja a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról szóló START-1 szerződés utódját. Barack Obama pénteken telefonon állapodott meg Dmitrij Medvegyevvel, diplomatáik korábban már egy évig tárgyaltak az új szerződésről.

Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök megállapodott a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló új START-szerződésről, írja a Los Angeles Times. A két vezető április 8-án Prágában írja majd alá az új egyezményt, jelentette be a Fehér Ház.

A megállapodás alapján mindkét fél negyedével csökkenti a nukleáris robbanófejek számát, amelyet 1550-ben szab meg. Az új szerződés emellett hétszázban korlátozza a hadrendbe állított rakéták és stratégiai bombázók számát.

A pénteki telefonos egyeztetés már a tizennegyedik megbeszélés volt Obama és Medvegyev között az új szerződésről.

A két ország tárgyalói majdnem egy éven keresztül próbáltak megegyezni az 1991-es START szerződés utódjáról. A START-1 1994. december 5-én lépett hatályba tizenöt évre, azonban 2009. december 5-ig a feleknek nem sikerült megállapodniuk az új dokumentumról.

A START-1 szerződés még hatezerben korlátozta a robbanófejek és 1600-ban a hordozóeszközök számát. Ez volt az első olyan szerződés a két ország között, amely jelentősen csökkentette a két állam felhalmozott nukleáris arzenálját.

Prágát azért választották az aláírás helyszínéül, mert Obama 2009. április 5-én ott tartott beszédet az atomfegyverek leszereléséről.

Rovatok