Index Vakbarát Hírportál

Netanjahu: Izrael megtorolja a Gázából induló támadásokat

2010. március 28., vasárnap 15:19 | aznap frissítve

Az izraeli kormányfő vasárnap figyelmeztette a Hamász radikális palesztin szervezetet, hogy Izrael válaszcsapásokkal torolja meg a zsidó állam területe ellen a Gázai övezetből kiinduló támadásokat.

Banjámin Netanjahu kormánya heti ülésének kezdete előtt újságírók előtt leszögezte: "Izrael reagálási politikája határozott és egyértelmű, és mi folytatjuk ezt az ismert eljárást. Kemény válaszban részesítünk minden olyan csapást, amely bármiféle kárt okoz a civil lakosságnak vagy katonáinknak".

"A Hamásznak és a több terrorista csoportnak tudniuk kell, hogy cselekedeteikért ők viselik a felelősséget" – hangoztatta Netanjahu. Netanjahu figyelmezetése azt követően hangzott el, hogy pénteken és szombaton két izraeli katona és két palesztin milicista vesztette életét egy összecsapásban.

Izraeli közlés szerint a Gázai övezetet ellenőrző Hamász fegyveresi páncéltörő gránátot lőttek ki egy izraeli járőrre az övezet határának a közelében. Szemtanúk beszámolója szerint a gránát robbanása után az izraeliek harckocsik támogatásával viszonozták a tüzet és ekkor hatoltak be az övezetbe, hogy üldözőbe vegyék a támadókat. Az incidens a legsúlyosabb volt azóta, hogy 14 hónapja az izraeli hadsereg leállította a Gázai övezet ellen indított háromhetes offenzíváját.

Rovatok