Index Vakbarát Hírportál

Irán új atomlétesítményeket épít

2010. március 29., hétfő 06:28 | aznap frissítve

ENSZ-megfigyelők és nyugati titkosszolgálatok feltételezik, hogy Irán a kilátásba helyezett újabb nemzetközi szankciók dacára két új titkos atomlétesítményt épít.

Az iráni atomlétesítményekről a vasárnapi New York Times számolt be. A lap Ali Akbar Szalehinek, az Iráni Atomenergia-ügynökség főnökének szavait idézi, aki február 22-én az ISNA iráni hírügynökségnek kijelentette: Mahmúd Ahmadinezsád elnök utasítást adott neki, hogy rövidesen dolgozzák ki két új létesítmény építését.

Szalehi szerint az új dúsítókat a hegyekben építik meg, hogy védve legyenek az esetleges támadások ellen, és az építkezés várhatóan a (március 21-én kezdődött) iráni újévben megindul. Barack Obama amerikai elnök 2009 szeptemberében hozta nyilvánosságra azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint titkos atomlétesítmény működik az iráni Kúmban (Kom).

A The New York Times szerint amerikai illetékesek műholdas felvételeket vizsgálnak,  hogy bizonyítani tudják bizonyos számú titkos atomlétesítmény meglétét Iránban. A lap szerint azonban az illetékesek nem találtak bizonyítékot arra nézve, hogy Irán az újabb létesítményeket fűtőanyaggyártásra használná, és nem biztosak abban sem, hány létesítményt akar Teherán építeni. Az illetékesek szerint - írja a lap - még ha ezeket az újabb létesítményeket megépítik is, ez nem változtat azon, hogy Iránnak 1-4 évre lesz szüksége ahhoz, hogy atomfegyvert tudjon előállítani.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa eddig öt határozatot fogadott el, amelyekből három szankciókat rendelt el Irán ellen. A BT a határozatokkal próbálta rábírni a perzsa államot, hagyjon fel kényes nukleáris tevékenységeivel, így az urándúsítással. Teherán, amely állítja, hogy atomprogramja békés energiatermelési célokat szolgál, valamennyi határozatot figyelmen kívül hagyta.

Az ABC televízió kérdésére válaszolva Valerie Jarett fehér házi tanácsadó vasárnap közölte: Washington az iráni atomprogramot ellenző országok szövetségének létrehozásával akarja elszigetelni Iránt. Jarett szerint a nukleáris hadászati fegyverek csökkentéséről szóló új orosz-amerikai szerződés (START-3) közeli aláírásának bejelentése annak a jele, hogy előrehaladás történt az olyan államokkal való együttműködésben, mint Oroszország.

Rovatok