Index Vakbarát Hírportál

Kártérítést követelnek holokauszttúlélők a német vasúttól is

2010. március 29., hétfő 18:55

Kártérítést követelnek a nácik egykori áldozatai a német vasutaktól (Deutsche Bahn), amiért a társaság elődje részt vett a deportálásokban. Ezt hétfőn közölte Varsóban a nácizmus áldozatainak lengyel, fehérorosz, orosz és ukrán csoportja. A bejelentés szerint legalább egy tucat csoport lép fel közösen a kártérítés igénnyel.

"A Deutsche Reichsbahn (Német Birodalmi Vasút) jogutódjának kell viselnie a morális és a pénzügyi következményeket. Mi a haláltranszportok túlélői vagyunk. A Deutsche Reichsbahn pénzt kapott minden egyes kilométerért, amit vagonokban tettünk meg a táborok felé, vagyis hasznot húztak a tömeggyilkosságokból"- ez áll a lengyel, fehérorosz, orosz és ukrán holokauszttúlélők hétfőn, Varsóban nyilvánosságra hozott közleményében.

A nácizmus lengyel áldozatai januárban indították el a kártérítési igényüket, és ehhez csatlakoztak most más országok csoportjai. Egy független német vizsgálat szerint a Német Birodalmi Vasút mai áron kifejezve több mint 440 millió eurót profitált a koncentrációs táborokba hurcoltak szállításából. Egyelőre nincs hír arról, hogy a hétfői, varsói közlemény aláíró mikor és melyik bíróságon akarják elindítani kártérítési perüket.

Korábban beperelték a Magyar Államvasutakat (MÁV) egy chicagói bíróságon a magyarországi holokauszt áldozatainak örökösei, akik jóvátételt követelnek, amiért a cég a II. világháború idején közreműködött zsidók deportálásában. A felperesek 240 millió dollár vagyoni kár és egymilliárd dollár nem vagyoni kár megtérítését követelik. Előbbi a holokauszt áldozataitól eltulajdonított vagyon mai áron számolt értéke, utóbbi pedig büntető jellegű jóvátétel, amiért a MÁV "gyalázatos és buzgó módon részt vett a népirtásban".

A MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága csütörtökön közölte, hogy a cég jogi képviseletére a vasúttársaság ajánlattételi felhívást juttatott el 13, az Egyesült Államokban működő ügyvédi irodához. A vállalat azt akarja elérni, hogy a magyar holokauszt áldozatainak örökösei által indított pert jogerősen megszüntessék.

Rovatok