Index Vakbarát Hírportál

Még mindig kutatnak 9/11 áldozatainak maradványai után

2010. március 29., hétfő 18:30

Még mindig kutatnak a hatóságok New Yorkban a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek áldozatainak maradványai után. A New York-i hatóságok eddig körülbelül 1600 áldozatot tudtak azonosítani a 2973-ból.

Három hónapig fogják vizsgálni azt a törmelék- és földtömeget, amelyet az utóbbi két évben emeltek ki a Kereskedelmi Világközpont egykori ikertornyainak helyéről, jelentette hétfőn a CBS News hírcsatorna.

A keresést New York Staten Island részének Fresh Kills szemétlerakójánál végzik el. A dél-manhattani katasztrófa helyszínéről eltávolított romokat részben erre a telepre szállították; ez volt egykor a világ leghatalmasabb, 890 hektáros szemétlerakója. Bármilyen emberi maradványt találnak, az a New York-i halottkémi hivatalhoz kerül vizsgálatra. A pénteken kezdődő kutatások várható költsége 1,4 millió dollár.

Az utasszállító repülőgépekkel végrehajtott öngyilkos terrormerényletekben a 19 gépeltérítőn kívül 2973 ember halt meg, akik között több mint 110 ország állampolgárai voltak. A takarítási-helyreállítási műveletek során 1 millió 506 ezer tonna törmeléket távolítottak el a helyszínről.

Az áldozatokból 289 egész testet és mintegy 20 ezer testrészt, csont- és szövetdarabot találtak. Még 2006-ban, a Deutsche Bank megsérült épületének lerombolásakor is kerültek elő csontszilánkok. A New York-i hatóságok körülbelül 1600 áldozatot tudtak azonosítani.

Az ikertornyok helyén kezdődött, de jogi és pénzügyi gondok miatt 16 hónapja nagyrészt elakadt építkezés ügyében nemrégiben megállapodás született. Larry Silverstein fejlesztő és a területért felelős kormányzati ügynökségek egyezsége szerint négy irodaépület fog létesülni a lerombolt tornyok helyén, az úgynevezett ground zerónál. Három felépítése biztosnak látszik, a negyediké a nehéz gazdasági helyzet miatt egyelőre csak távoli terv.

Jelenleg építik az új tornyok közül az egyes számút, a tervezett 9/11-es emlékművet és a föld alatti közlekedési csomópontot, a többi torony építkezése nem halad előre.

Rovatok