Index Vakbarát Hírportál

Nyomoznak a szocialista kormány ellen Bulgáriában

2010. március 29., hétfő 20:35 | aznap frissítve

Bulgáriában lényegében a volt szocialista kormány minden minisztere ellen nyomozás indult korrupció címén. A vitatott állami megrendelések összege közel 300 milliárd forintnak felel meg.

A szófiai államügyészség hétfői bejelentése szerint 13 minisztérium mintegy 150 ügyét vizsgálják, amelyekben egykori miniszterek és közhivatalnokok egyaránt érintettek. Olyan megrendeléseket hagytak jóvá, amelyekre nem állt rendelkezésre anyagi eszköz. A 2009 óta hivatalban lévő konzervatív kormány eddig egyetlen ilyen megbízást sem fizetett ki.

Ha eleget tennének a kifizetéseknek, Bulgária idei költségvetési hiánya elérné a bruttó hazai termék (GDP) hét százalékát, jóllehet a kormány ennek csupán a tizedével számolt. Igaz, ez alighanem alultervezett volt, mert szakértők szerint nem számolt kellő mértékben a gazdasági válság hatásával.

A megrendelések széles skálája az építkezésektől a fegyverszállításokig terjed. Nikolaj Kokinov államügyész szerint jogsértően kötötték meg az elmúlt három esztendőben a 150 közbeszerzési és egyéb szerződést.

A kormány nyilatkozata szerint "a vizsgálat oka, hogy a hivatali helyzetükkel visszaélő személyek jogtalan előnyökhöz juttatták magukat vagy másokat".

Korábbi pénzügyminiszterek szerint Bojko Boriszov kormányfő eltúlozza a szerződések pénzügyi hatását, más elemzők úgy vélik: elődjeit teszi meg bűnbaknak annak érdekében, hogy helyreállítsa politikai hibái miatt megtépázott tekintélyét.

Ezzel párhuzamosan Kokinov vizsgálatot indított a török kisebbségi párt, a DPS vezetője ellen is. Ahmed Dogant azzal vádolják, hogy politikai befolyásának köszönhette azt a csaknem 200 millió forintnak megfelelő összeget, amelyet négy vízienergia-projekt "levezénylésére" kapott. A Dnevnik című lap szerint annak ellenére, hogy a 2004-es eredeti költségek megduplázódtak, a kormány jóváhagyta a projektet és az ügyben Dogan pártjának kulcsszerepe volt.

Rovatok