Index Vakbarát Hírportál

Március 29. az oroszok fekete napja

2010. március 29., hétfő 10:28 | aznap frissítve

Nem tudni, szándékos-e az időzítés vagy a puszta véletlen műve, hogy a moszkvai merényletet éppen azon a napon követték el, mint a 2000-es zsani-vegyenói rajtaütést.

Pontosan tíz évvel ezelőtt, a második orosz-csecsen háború idején ölték meg az OMON nevű orosz különleges alakulat ötvenkét tagját a csecsenföldi Zsani-Vegyeno körzetében.

Az egységet azután érte támadás, hogy egy elhagyatott karámban véletlenül rábukkantak egy iszlám fegyveres csoportra. Az első halálos lövés a parancsnokot érte. A katonák csapdába estek, mert kisvártatva újabb fegyveresek jelentek meg, akik korábban az erdőben bujkáltak. Kilenc embert túszul ejtettek, csak hatan tudtak elmenekülni.

A támadás híre komoly zavart okozott a Kremlben, a veszteségekről egymásnak ellentmondó adatokat közöltek. Eleinte csak egy halottról szóltak, ráadásul az orosz belügyminiszter épp ezekben a napokban jelentette be diadalittasan, hogy Csecsenföld teljesen az orosz hadsereg ellenőrzése alatt áll. Moszkva kudarca április 4-én vált teljessé: a lázadók mind a kilenc túszt kivégezték.

2004-ben robbantottak a metróban

A moszkvai metróban elkövetett terrorcselekmények története 1977-ig nyúlik vissza, de az Eho Moszkvi rádió szerint ez az első eset, hogy gyors egymásutánban két különböző helyen robbantottak. Az orosz fővárosban 2004-ben követtek el utoljára terrorakciót a metróban, akkor negyven ember vesztette életét.

Tavaly novemberben ismeretlenek felrobbantották a Moszkva és Szentpétervár között közlekedő Nyevszkij Expresszt. Huszonhatan meghaltak és sokan megsérültek, a merénylet időzítése a terroristák szempontjából mégsem volt túl sikeres, mert a szerelvény utolsó négy kocsija siklott ki. Ha néhány másodperccel korábban robban a bomba, valószínűleg sokkal több áldozatot szedett volna.

Terrorakciók Moszkvában - az MTI összeállítása

1999. szeptember 9. - Moszkva délkeleti kerületében ismeretlenek felrobbantottak egy kilencemeletes lakótelepi házat. A robbanásban 90 ember vesztette életét, 250 megsérült.

1999. szeptember 13. - Egy nyolcemeletes moszkvai lakóházat rombolt porig egy robbanás, amely 131 halálos áldozatot követelt.

2000. augusztus 8. - Moszkva központjában, a Puskin téren lévő aluljáróban robbant pokolgép, a robbanószerkezetet egy táskában rejtették el az egyik eladóbódé mellett. A merényletben 13 ember életét vesztette, 130 sebesült meg.

2001. február 5. - Egy házilag készített pokolgép robbant a moszkvai metróban, a Belorusz pályaudvarnál lévő állomáson. Húsz sérült.

2002. október 19. - Moszkva központjában, egy McDonald's gyorsétteremnél autóba rejtett pokolgép robbant, egy ember meghalt, hét megsebesült.

2002. október 23. - Csecsen terroristák elfoglalták a moszkvai Dubrovka színházat és túszul ejtettek mintegy 900 nézőt, a támadók közül többen pokolgépet erősítettek a testükre. A túszmentő akció során valamennyi merénylőt megölték, de a különleges szolgálatok egységei által bevetett kábító gáztól 129 túsz is életét vesztette.

2003. július 5. - Két öngyilkos merénylőnő Moszkvában, a tusinói repülőtéren zajló rockfesztivál bejáratánál hozta működésbe a testére erősített pokolgépet. A robbanásban 16 ember meghalt, 60 megsebesült.

2003. december 9. - Öt ember vesztette életét Moszkva szívében, a Tverszkaja (volt Gorkij) utca Kreml felé eső részén, a Nacional szálloda szomszédságában elkövetett öngyilkos merényletben.

2004. február 6. - Robbanás történt egy moszkvai metrószerelvényen, az öngyilkos merénylet áldozatainak száma megközelítette a harmincat.

2004. augusztus 31. - Egy csecsen merénylőnő felrobbantotta magát Moszkva egyik metróállomásának bejáratánál. A robbanás tíz emberéletet követelt.

2006. augusztus 21. - Robbantásos merénylet oltotta ki tíz ember életét egy piacon az orosz főváros keleti részén. 49 ember megsebesült.

Rovatok