Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea könnyűvizes atomreaktort akar építeni

2010. március 30., kedd 17:23

A közeljövőben könnyűvizes atomreaktor kezd működni Észak-Koreában, a fűtőanyagot saját maga tervezi gyártani hozzá, azaz elkezdenek kitermelni és dúsítani az ország uránérckészletéből. A keddi bejelentés szerint a reaktort békés célra fogják használni.

Észak-Korea hétfőn bejelentette, hogy a közeljövőben könnyűvizes atomreaktort akar működtetni, miután tavaly júniusban bejelentette, hogy energiatermelés céljára uránt fog dúsítani. Az urándúsítás egyszerűbb és nehezebben azonosítható módszer atomfegyver előállítására, mint a plutónium újrahasznosítása, amelynek a technológiájával Phenjan már rendelkezik.

A hivatalos észak-koreai központi hírügynökség hétfői közlése szerint Phenjan a közeljövőben megépíti saját nukleáris fűtőanyaggal működő könnyűvizes reaktorát. A jelentés nem közölte, hogy mikorra lenne működésképes.

A könnyűvizes reaktor, amelyet Phenjan szerint békés célra, energiatermelésre fognak használni, ürügyet szolgáltat az urándúsításra. Alacsony fokon dúsított uránnal erőműveket  fűtenek, atomfegyvert magas fokon dúsított hasadóanyagból állítanak elő.

A bejelentés megnehezítheti azt az öthatalmi törekvést, hogy Észak-Koreát visszatereljék a nukleáris programjáról szóló tárgyalásokhoz. Az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Dél-Korea és Japán 2003 óta igyekszik rávenni Észak-Koreát arra, hogy hagyjon fel atomprogramjával, a tárgyalásokat tavaly a kommunista ország megszakította, de jelezte, hogy hajlandó visszatérni a tárgyalóasztalhoz.

Phenjan szerint Washingtont csak atomfegyverrel lehet elrettenteni attól a szándékától, hogy megdöntse az észak-koreai kommunista rendszert. Észak-Koreai tájékoztatás szerint az országnak 26 millió tonnányi uránérckészlete van, amelyből nagyjából négy millió tonnát lehet gazdaságosan kitermelni.

Nyugati becslések szerint Észak-Koreának féltucatnyi atomfegyverhez elegendő plutóniuma van. Tavaly hajtotta végre második atomrobbantását, amivel szigorúbb ENSZ-szankciókat vont magára. Phenjan a szankciók feloldását követeli, továbbá azt szeretné elérni, hogy az 1950-53-as háborút követő tűzszüneti megállapodást békeszerződéssel váltsák fel. Washington azt akarja, hogy Phenjan legelőször is  térjen vissza a hatoldalú tárgyalásokhoz.

Rovatok