Index Vakbarát Hírportál

Medvegyev megreformálná a terrorizmus elleni harcot

2010. március 30., kedd 17:07

A tömegközlekedés biztonságának javításáról, helikopter-leszállóhelyek létesítéséről, a terrorizmus elleni küzdelmet szabályozó törvények megváltoztatásáról tanácskozott kedden az orosz elnök és a miniszterelnök. Hétfőn két nő és három ismeretlen öngyilkos merényleteket követett el a moszkvai metróban, 39 ember meghalt, 70 megsebesült.

Dmitrij Medvegyev szerint normális életfeltételeket kell teremteni az észak-kaukázusi lakosság számára, ez az orosz szövetségi és a kaukázusi helyi hatóságok feladata, és nehezebb megoldani, mint megtalálni és megsemmisíteni a terroristákat. Az államfő a civil társadalom intézményeinek fejlesztésére létrehozott tanács elnökével, Ella Pamfilovával kedden tartott megbeszélésén szólt erről a hétfői moszkvai metrórobbantások kapcsán. Hangsúlyozta, hogy továbbra is a terroristák megsemmisítése a cél.

Medvegyev ugyancsak kedden, a bírósági rendszer javításáról szóló egyik tanácskozáson javasolta a terrorizmus üldözésével foglalkozó szolgálatokra és hatóságokra vonatkozó, valamint a terrorizmus megelőzésével és a terrorcselekmények bírósági tárgyalásával kapcsolatos jogszabályok tökéletesítését.

Az elnök blogjában sok állampolgár követelte, hogy oldják meg a metró biztonságát. Az egyik hozzászóló azt írta: úgy látja, "a hétfői tragédia a költségvetési eszközök magas rendőrségi vezetők általi hatékony eltulajdonításának egyenes következménye". Egy másik javasolta, hogy minden magas rangú hivatalnokot, minisztert kötelezzenek a tömegközlekedés használatára, és mindjárt rend lesz.

Vlagyimir Putyin kormányfő a tömegközlekedés biztonságának javításáról tartott tanácskozást, és azt mondta, a rendvédelmi szervek számára becsületbeli ügy, hogy elfogják a hétfői merényletek szervezőit, és bizonyos benne, hogy meg is teszik.

Kedden Izrael moszkvai nagykövetsége közölte, hogy egy izraeli állampolgár is közepes súlyosságú sérüléseket szenvedett a hétfő reggeli robbantásokban, amelyek a legújabb adat szerint 39 ember életét oltották ki és több mint 70 személy megsebesítettek.

A rendőrségen kiosztották a két öngyilkos merénylő nő, valamint a három további gyanúsított - két nő és egy férfi - fényképeit. A képek a halott merénylőket mutatják, illetve kísérőik arcát a metró biztonsági kameráinak felvételeiről. Kérték a lakosság segítségét, feltételezik ugyanis, hogy az elkövetők a merényletek előtt legalább néhány napig Moszkvában, vagy a város környékén laktak valahol.

Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere a hétfőn kialakult káosz után kedden javasolta, hogy a nagyvárosokban építsenek helikopter-leszállóhelyeket a kórházaknál. A javaslat merésznek tekinthető, hiszen például Moszkva felett nagyon szigorú repülési tilalom van érvényben biztonsági okokból. A városban azonban szinte folyamatosak a dugók, amelyekben nem jutnak előre a mentőautók sem, mert senki nem ad utat.

A moszkvai mobilszolgáltatók kedden értesítették ügyfeleiket, hogy a hétfőn reggel 8 és délután 16 óra között küldött SMS-eket ingyenessé tették.

Moszkva belvárosában kedden nagy riadalmat keltett egy gyanús flakon, amelyet egy rendőrségi kisbusz alatt fedezett fel valaki: A helyszínre kivonult tűzszerészek és a biztonsági szolgálat emberei megállapították, hogy a flakonban csupán szemét és vizelet van, de nem zárták ki, hogy azok, akik elhelyezték, szándékosan keltették azt a látszatot, hogy robbanószerkezetről van szó. Elmondták továbbá, hogy az utóbbi két napban jelentősen megnőtt a hasonló bejelentések száma.

Rovatok