Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államokba szökhetett egy iráni atomtudós

2010. március 31., szerda 06:35 | aznap frissítve

Az Egyesült Államokba szökött az az iráni atomtudós, aki tavaly júniusban egy mekkai zarándoklat során tűnt el. Három hónappal Sahram Amiri eltűnése után az amerikai titkosszolgálat leleplezett egy titkos iráni atomlétesítményt.

Az Egyesült Államokba szökött és az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) segít a tavaly júniusban eltűnt iráni atomtudós, állítja az ABC amerikai hírtelevízió. A televízió meg nem nevezett forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy Sahram Amiri egy régóta tervezett akció keretében szökött az Egyesült Államokba.

A CIA szóvivője nem kívánta kommentálni a tévétársaság értesüléseit.

mirinak, aki egyetemi kutatóként dolgozott az Iráni Atomenergia-szervezetnél, júniusban veszett nyoma, amikor egy mekkai zarándoklaton vett részt, három hónappal azelőtt, hogy kitudódott, az iráni Kúmban (Kom) egy második urándúsító működik. Decemberben Teherán azzal vádolta meg Szaúd-Arábiát, hogy kiadta Amirit az Egyesült Államoknak.

Az ABC riportja szerint Amirit az Egyesült Államokba való szökése után alaposan kikérdezték, és az atomtudós segített megerősíteni az amerikai hírszerzésnek az iráni atomprogrammal kapcsolatos értesüléseit.

Rovatok