Index Vakbarát Hírportál

Csecsen vezér vállalta a moszkvai merényleteket

2010. március 31., szerda 19:12 | tizennégy éve frissítve

A korábban is a merényletek kitervelőjének gondolt Doku Umarov csecsen vezér egy videóban elismerte, hogy ő adott utasítást a moszkvai metróban elkövetett robbantásokra. A lázadó vezető újabb támadásokkal fenyegetőzött.

Egy videóban Doku Umarov csecsen lázadóvezér azt állítja, hogy ő rendelte el a moszkvai metróban elkövetett hétfői merényleteket, írja a BBC. Azt mondta, hogy a robbantásokat "szegény csecsen és ingusföldi lakosok" ellen februárban elkövetett támadásokra válaszul követték el. Egyben újabb merényletekkel fenyegette meg az orosz vezetést.

Két robbanás történt hétfő reggel a moszkvai metróban. Az első a Lubjanka állomáson, itt a metró második kocsijában robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő nyolc előtt néhány perccel. Negyven perccel később négy megállóval délebbre, a Park Kulturi állomásnál újabb robbanás történt. Harmincnyolcan még a helyszínen életüket vesztették, egy súlyos sérült később halt meg. A hatóságok később közölték, hogy a robbantásokat női merénylők követték el.

Doku Umarov neve közvetlenül a merényletek után felmerült, mivel egy decemberi és februári interjújában már azt állította, hogy a Kaukázusból az orosz városok központjáig terjeszti ki hadműveleti területét, és saját városaikban, utcáikon, otthonaikban támadja majd meg az orosz civileket.

A Kaukázusi Emírség megteremtéséért küzdő Umarov csoportjának szóvivője ennek ellenére még szerdán napközben is tagadta, hogy ők hajtották volna végre a merényleteket. Azt is hozzátette, hogy civileket nem támadnak, csak gazdasági célpontokat.

Ez a szélsőséges szervezet vállalta magára a Nyevszkij expressz elleni 2009. novemberi robbantásos merénylet elkövetését. A Moszkvából Szentpétervárra tartó expresszvonat elleni támadás november 27-én történt, a hátsó három vagon kisiklott.

Az ingusföldi kormány szerint az orosz biztonsági erők március elején végeztek az akkori merénylet egyik kitervelőjével, aki Umarov csoportjának egyik prominens tagja volt. A moszkvai merényletek ezért válaszként érkezhettek a szervezet több vezetőjének kiiktatására.

Rovatok